Dette gjør fylla med kroppen din

Det er en myte at potensen og hjernen tar skade.

FYLLA: Både kritisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft.  Illustrasjonsfoto: colourbox.com
FYLLA: Både kritisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi overlever nok en fyllekule, men kroppen får gjennomgå.

- Allerede etter en halvtime til en time etter de første slurkene, slår effekten inn i kroppen vår. Jo mer vi drikker, jo større effekt på organismen, sier Jørg Mørland, divisjonsdirektør for rettsmedisin og rusmiddelforskning ved Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Fraktes til hjernen Når vi koser oss med øl, dram eller et glass vin skal fluidumet først ned i magen, deretter over i tarmene.

Her suges alkoholen opp i blodet som nå frakter den til kroppens ulike organer, lever, nyrer, hjerne.

Fordi rusen tross alt ikke kommer spontant, kan det også være vanskelig å beregne den - hvor sterk den blir og hvor lenge den varer - og også hvor lenge vi vil ha promille i kroppen.

Det er i hodet vi merker moroa først.

Svekker dømmekraften - Den rent kjemiske forklaringen på rus er at alkoholen virker på reseptorer på hjernecellene i ulike hjernesentra og påvirker og forandrer funksjonen i disse. Både kritisk sans og stemningleie endres. Det samme gjelder koordinasjon og dømmekraft. Kort sagt; vi sier og gjør ting vi ikke ville ha gjort i edru tilstand. Som kjent er det ofte ikke så smarte ting heller, sier Mørland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.