Stine Hegre (26) var ikke den hun ønsket å være. Hun gjorde noe med det.

Tips oss 2400
PAR I HJERTER:  Stine Hegre (26) la merke til at Sebastian Brosche (27) var veldig aktiv - og avslappet. Hun inviterte på yogaworkshop. Foto: Anita Arntzen

PAR I HJERTER: Stine Hegre (26) la merke til at Sebastian Brosche (27) var veldig aktiv - og avslappet. Hun inviterte på yogaworkshop.
Foto: Anita Arntzen

KONKURRERER: Neste uke skal Stine og Sebastian begge delta i VM i Brasiliansk Jiu Jitsu i Los Angeles. Foto: Anita Arntzen

KONKURRERER: Neste uke skal Stine og Sebastian begge delta i VM i Brasiliansk Jiu Jitsu i Los Angeles.
Foto: Anita Arntzen

Jeg ble
veldig
fascinert av måten han gjorde dyre-bevegelser på.

Jeg lærte mye om hvordan jeg ikke ville leve.

TRENGER UTE:  Stine Hegre trener ofte i Frognerparken eller hvor som helst. Sammen md kjæresten Sebastian Brosche har hun skapt noe helt nytt. De trener selv og underviser og motiverer andre. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

TRENGER UTE: Stine Hegre trener ofte i Frognerparken eller hvor som helst. Sammen md kjæresten Sebastian Brosche har hun skapt noe helt nytt. De trener selv og underviser og motiverer andre.
Foto: Anita Arntzen / Dagbladet

ROMANTISK:De var veldig blakke og forelsket og hadde sine første stevnemøter oppe i Vigelands berømte bronsefontene i Frognerparken, men fontenen var riktignok tom for vann. Foto: Anita Arntzen

ROMANTISK:De var veldig blakke og forelsket og hadde sine første stevnemøter oppe i Vigelands berømte bronsefontene i Frognerparken, men fontenen var riktignok tom for vann.
Foto: Anita Arntzen

(Dagbladet God torsdag): En sommernatt i 2008. Stine Hegre sitter i vinduet i leiligheten sin i Bogstadveien i Oslo. Hun studerer nattelivet idet utestedene stenger og partyfolket er på vei til nachspiel. Sjanglende gutter og fulle jenter i miniskjørt og stiletthæler. Stine liker ikke det hun ser. Det slår henne: «Jeg er en av dem. Det er slik jeg lever.»

- Jeg skjønte at livet jeg levde, ikke var det livet jeg ville ha, sier hun.

Hun var sekretær i et shippingfirma og jobbet ekstra for å ha råd til en livsstil med shopping og mye festing.

- Jeg trodde at jeg måtte jobbe ni til fire i ukedagene og feste i helgene - slik alle andre gjorde. Jeg trente for å bli tynn og komme inn i en kul kjole.

Utseendefokus

Trening og shopping handlet om å se bra ut på overflaten. Men verken jobb, festing eller trening ga noen mening, og resultatet var at hun følte seg tom på innsiden.
- Jeg hadde en livsstil jeg ikke var fornøyd med. Jeg var ikke den personen jeg ønsket å være.

Fire år seinere er hun et helt annet sted - selv om vi møtes nettopp i Bogstadveien, på kampsportsenteret Frontline academy. Sammen med kjæresten Sebastian Brosche (27) er hun grunnleggeren av YogaUnião, en treningsform som kombinerer yoga med brasiliansk kampsport og dyrebevegelser.

- Vi har med det lekne fra capoeira og det utfordrende fra brasiliansk jiu jitsu i yogaen, sier de.

YogaUnião

Begge underviser i YogaUnião. Stine har også gruppetimer hos en treningskjede. Dessuten konkurrerer hun i Brasiliansk Jiu Jitsu (BJJ) og har allerede vunnet VM-gull i sin klasse. Kjæresten har svart belte i judo og to VM-gull og tre EM-gull i BJJ. Neste uke deltar begge i VM i Los Angeles.

- Hjemme trener vi med folk vi kjenner, i konkurranser møter vi ukjente motstandere. Vi snakker mye om å velge det ukjente for å få mest mulig utvikling, sier hun.

Sebastian kaller Jiu Jitsu for «sjakk med menneskekroppen». Målet er å få motstanderen til å gi opp, enten med leddlåser av armer og bein eller med kontrollert kvelertak. Hver kamp varer fem-ti minutter med 100 prosent intensitet.

- Motstanderen er en metafor. For hele kampen foregår egentlig på innsida. Din største motstander er alltid deg selv og de tanker og redsler du har, sier han.

Lever billig

For å få penger til å trene og konkurrere, velger de bort alt annet.

- Vi har ikke TV, og det er slutt på unødvendig og meningsløs shopping, ler hun.

Stines tidligere hund var utløsende for hennes prosess. Hun gikk mange, lange turer med hunden i skogen.

- Han hjalp meg til å komme ut av strømmen og stoppe opp og tenke.

Erkjennelsen kom: Hun ville noe annet. Hun begynte å lese mer om yoga og kampsport.

- Jeg ble lokket av muligheten til å få kontroll over kroppen min og forstå mine egne tankemønstre.

Reiste til USA

Hun ville til USA for å lære kampsporten Budokon. Veien gikk ikke rett fram. Først måtte hun ta videregående på ett år for å kunne forsørge seg selv som au pair i USA. Hun ble plassert i en typisk rikmannsfamilie i California.

- De var de mest ulykkelige menneskene jeg har møtt. Jeg lærte mye om hvordan jeg ikke ville leve.

Hos den amerikanske budokon-grunnleggeren i Charlotte i North Carolina ble hun møtt med skepsis. Etter første trening var kommentaren: «Hun der ser vi nok aldri igjen». Hun fikk også høre at hun beveget seg dårlig. Men Stine fortsatte å trene. Mellom treningssamlinger backpacket hun, traff spennende mennesker og fikk bo i garasjen til en gammel surfer i Santa Cruz - mellom alle surfebrettene.

Høsten 2009 startet hun opp budokon i Norge. Hun assisterte under såkalt «teacher training» i USA, Spania, England og Norge.

Etter mye hardt arbeid kunne hun leve av drømmen sin. Men hun hadde ingen tro på at hun ville møte drømmemannen.

Dyrebevegelser

- Da jeg så Sebastian i en konkurranse i London, var min reaksjon: «Hvem er han der? Han virker helt gira og gæren».

Det ene øyeblikket var han intens til stede i kamp, det neste totalt avslappet.

- Når du forbereder deg før en kamp, er du allerede inne i kampen, forklarer Sebastian som er oppvokst i Nord-Sverige og begynte med judo da han var sju. Mora hev ham i bakken med et kast som han bare måtte lære seg.

- Som barn hadde jeg ekstremt mye energi. Mora mi skjønte at jeg trengte å få utløp for energi og lære disiplin. Kampsport er veldig fostrende og oppdragende.

Stine inviterte ham - ikke på et glass vin eller party - men på yogaworkshop.

- Jeg ble veldig fascinert av måten han gjorde dyrebevegelser og beveget seg på.

 

Uvanlig sted for dating

Sebastian har vært så dedikert til kampsport at han har flyttet til Ungarn og Portugal for å trene - og til Oslo der trening skulle finansieres med deltidsjobb på restaurant.

Deres første «dater» fant sted i Frognerparken - oppe i Vigelands monumentale bronsefontene som riktignok ikke var fylt med vann.

- Vi hadde med oss sovepose og pledd og sov i fontenen. For hvor skulle vi møtes? Jeg var blakk og bodde på sofaen hos venner, og Sebastian sov i et kott, forteller hun.

Å gå etter drømmen, ikke strømmen. Det er det de gjør.

- Mange har lyst til å endre livsstil og prøve noe nytt. Men de tør ikke slippe greina de henger i. Og da blir de bare hengende, sier hun.

- Vi har en avtale: Hver gang en av oss sier at vi «må» noe, blir det ti armhevinger. Det er lett å innbille seg at man må veldig mye og skylde på foreldre og samfunnet for at man ikke har det livet man vil ha. Vi prøver å ta fullt ansvar for livene våre, sier hun.

De står på longboard, trener BJJ, underviser og går hånd i hånd til Frognerparken for å trene yoga sammen. Litt seinere står Stine i håndstående Skorpion på gressmatta. Hun virker utrolig lett i kroppen.

- Før var jeg inne i hamsterhjulet. Jeg ble stresset og sliten av å sitte foran en pc hele dagen. Jeg slet med migrene og lave blodverdier.

Fikk ME-diagnose

Som 21-åring ble hun sendt til spesialist og fikk diagnosen ME - kronisk utmattelsessyndrom og beskjed om at hun aldri ville bli helt frisk.

- Jeg lå noen dager i et mørkt rom og kjente på diagnosen. Jeg skjønte at jeg enten måtte akseptere det eller gjøre noe med livsstilen min.

Sebastian har slitt med en alvorlig prolaps i ryggen i mange år.

- Jeg trente hardt hele tiden. Men smertene var begrensende, og det var vanskelig å sove.

Han har mindre smerter etter at han valgte å stole på Stine og trene yoga med henne.

- At jeg aksepterte at jeg var skadet har hjulpet meg, sier han.

-Verktøy for selvutvikling

Stine trakk seg vekk fra budukon og selvforsvarfokus, for sammen med Sebastian å skape en bevegelsestrening med yoga og kampsport. Sammen har de kompetansen. De underviser YogaUnião både for voksne og barn.

- Yoga og kampsport er verktøy for selvutvikling og selvforståelse. Men jeg kunne aldri vært i en slik prosess alene. Stine har hjulpet meg med å se at jeg har en egen verdi; både kunnskapen og den jeg er. Det er en stor kontrast til tidligere, sier han.

- Jeg har lært fra Seb at alt folk kan ta fra deg, ikke har noen verdi. Det som har ekte verdi, kan ingen ta fra deg. I dag har jeg ingen grenser for meg selv, sier hun.

Denne artikkelen ble først publisert i Dagbladets magasin God torsdag. For mer fra magasinet, se her.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.