Kort og billig vei til dobbelt så rask PC.

Tips oss 2400
 SSD:  Til sammen måtte vi skru fem skruer ut og inn for å få gjennomført vårt bytte. Foto: Håkon Eikesdal.

SSD: Til sammen måtte vi skru fem skruer ut og inn for å få gjennomført vårt bytte. Foto: Håkon Eikesdal.

Testen

Vi målte hvor lang tid det tok å gjennomføre forskjellige oppgaver før og etter byttet. Vi hadde sørget for at Firefox åpnet automatisk ved oppstart, med Dagbladet.no som startsside. Vi gjorde ingenting annet med PC-en enn å bytte disk.

Fra du trykker på på-knappen til Dagbladet.no vises:

Før: 6.22 minutter. Etter: 2.50 minutter.

Åpne en Word-fil:

Før: 32 sekunder. Etter: 10,7 sekunder.

Åpne en film-fil:

Før: 16,8 sekunder. Etter: 5,2 sekunder.

Åpne spillet Kabal:

Før: 13,2 sekunder. Etter: 9,7 sekunder.

Åpne Photoshop:

Før: 1.19 minutt. Etter: 16,2 sekunder.

Åpne nettleseren:

Før: 13 sekunder. Etter: 6,6 sekunder.

Fordelen med SSD

Raskere PC.

Mindre varmeutvikling.

Mindre støy og vibrasjon (PC-en blir så å si støyfri).

PC-en vil tåle mye mer. I en SSD-disk er det ikke bevegelige deler, noe som gjør at PC-en vil overleve et fall mye bedre.

Du slipper å defragmentere harddisken.
(Dagbladet): Det å ha en treig PC kan gå på nervene løs.

Nå om dagen er du nesten fortapt i storsamfunnet dersom du ikke er på nett, men hvis du må hente både en og to kaffekopper mens du venter på at PC-en din skal skru seg på, er det lett å miste trua på informasjonssamfunnet.

Men ved å løsne en skrue eller to her og der og bruke et smart «alt i eska»-sett kan du melde overgang til SSD og få en dobbelt så rask PC på tida du tidligere brukte på å vente på at kabal-programmet skulle starte.

Raskere, stille og ikke så varm

Falt du av allerede ved begrepet SSD kan du trøste deg med at det ikke er noe hokus pokus. SSD er en flashbasert harddisk - disken der alt på PC-en din blir lagra og seinere lest av når du trenger det.

Dataekspert Vegard Waldal forklarer:

- I en vanlig harddisk er det en metallplate der all informasjonen ligger og bevegelige deler som leser og skriver på metallplata. I en SSD-disk er det ingen bevegelige deler, noe som også gjør at det blir støyfritt og mindre varmeutvikling.

Dagbladet har med helt gjennomsnittlige datakunnskaper testet forskjellen på en maskin før og etter byttet til SSD.

Vi tok en gammel bærbar som en av våre kolleger velvillig lånte ut, kopierte alt som lå på harddisken over på den nye SSD-disken og gjennomførte byttet.

Fort som et olja lyn

Resultet var mildt sagt imponerende. Maskina hadde fortsatt alt det gamle innstallert, men likevel var det som en helt annen opplevelse. Der vi en time tidligere hadde stanget mot en vegg av ventetid, gikk alt plutselig fort som et olja lyn.

Test-resultatene kan du se i faktaboksen. Der har vi loggført hvor lang tid det tok å gjøre forskjellige ting før og etter byttet.

Vi har valgt å ikke benytte ytelsestester og heller vise fram det som faktisk betyr noe for folk flest.

Jevnt over var maskina dobbelt så rask som tidligere. I tillegg er den nesten støyfri og varmeutviklingen er kraftig dempet. Mindre varme gir mer fart og mindre strømforbruk. Og alt vi da hadde gjort var å bytte disk.

Hvordan du går fram for å gjøre dette kan du lese i guiden under.

Veien til ny PC - steg for steg:

En SSD-disk kan du sette inn i de fleste PC-er, både stasjonære og bærbare. Vi valgte en bærbar PC som hadde et par år på samvittigheten, hardware som ikke akkurat kan kalles siste skrik og med operasjonssystemet Windows Vista.

Før vi startet funket PC-en helt fint, men den var treig. Har du en PC med nyere hardware eller operativsystem kan det hende du får enda råere resultater, det er forskjell på å trimme en Opel og en Ferrari.

1: Det første du bør gjøre er å komme deg på nett eller i en butikk og skaffe deg et SSD-kit. Vi brukte Kingston HyperX-sett i vår test, et sett som selges for rundt tusenlappen på nettet. Da får du med ny SSD-disk og alt du trenger for å gjennomføre et smertefritt bytte. Det å bruke en søketjeneste som Kelkoo.no gir deg mange valg. Pass på at settet du kjøper inneholder både SSD-disk, programvare og et kabinett.

2: Med SSD-settet i hus må du skru på maskina di. Før du setter i gang er det greit å ta en sikkerhetskopi slik at du ikke risikerer å miste noe dersom alt går galt. Dette er noe du bør gjøre ofte - ikke bare når du gjør endringer i maskina.

3: Etter at sikkerhetskopien er tatt kan du bruke et par minutter på å ta farvel med det treige beistet ditt. Så åpner du pakka med SSD-settet og kobler den nye harddisken din inn i PC-en via USB-kabelen. Sett inn CD-plata som følgte med settet og gjør en omstart på PC-en.

4: Når PC-en starter på nytt skal du ikke komme inn på skrivebordet ditt. Hvis det skjer må du endre BIOS-innstillingene til å boote fra CD, men på de fleste PC-er vil du slippe dette. I stedet for skrivebordet skal du se et eget program som gir deg muligheten til å kopiere alt fra den gamle over på den nye.

5: Velg «Clone disk». Da vil programmet lage en kopi av alt du har på harddisken din. Pass på at «source» (kilde) er disken som allerede ligger på PC-en og at «target/destination» er disken du har koblet inn via USB-kabelen. Disse innstillingene skal komme opp automatisk. Så er det bare å sette i gang prosessen. Dette tar litt tid så nå får du muligheten til å mimre tilbake til tida da du satt på en maskin med sneglefart.

6: Når kloningsprosessen er ferdig har du to varianter av harddisken din. Skru av PC-en og finn fram skrutrekkeren som skal ha fulgt med SSD-settet.

7: Nå skal du bytte harddisk. Måten dette gjøres på varierer fra PC til PC. Du må skru ut et par skruer, men det er heller ikke værre enn det. Det kan lønne seg å søke på nettet for å finne ut hvordan du gjør det på akkurat din PC. En grei måte å søke på er å skrive «change hard drive XXX». X-ene bytter du selvsagt ut med navnet på PC-en din. Legg merke til hvordan harddisken er festet i PC-en.

8: Selve byttet av harddisken er stort sett en enkel prosess. Pass på å skru den nye harddisken fast på samme måte som den gamle disken var festet. Spar på den gamle harddisken. Husk også å ta ut CD-en så du får en vanlig oppstart.

9: Nå skal du kunne skru på PC-en og la deg forbløffe av den nye hastigheten du opplever.

10: Den gamle harddisken kan du sette i kabinettet som fulgte med i settet, og vips så har du en ekstern harddisk du kan bruke som lagringsplass. Den kan du koble inn i PC-en gjennom USB-kabelen som følger med.

 SKRU OPP:  På vår PC måtte vi skru løs ei skrue på undersida av maskina for å få tilgang til harddisken. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

SKRU OPP: På vår PC måtte vi skru løs ei skrue på undersida av maskina for å få tilgang til harddisken. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

 TA UT:  Harddisken som satt i PC-en tar vi ut. Her er det greit å legge merke til hvordan den satt festet inne i maskinen for så å sette den nye harddisken inn på samme måte. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

TA UT: Harddisken som satt i PC-en tar vi ut. Her er det greit å legge merke til hvordan den satt festet inne i maskinen for så å sette den nye harddisken inn på samme måte. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

 TOMT:  I dette tomrommet skal den nye harddisken settes inn. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

TOMT: I dette tomrommet skal den nye harddisken settes inn. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

 PÅ PLASS:  Med den nye harddisken på plass i samme holder som den forrige hadde rundt seg, passer den flott inn i tomrommet og må bare festes ved hjelp av en enkelt skrue. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

PÅ PLASS: Med den nye harddisken på plass i samme holder som den forrige hadde rundt seg, passer den flott inn i tomrommet og må bare festes ved hjelp av en enkelt skrue. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

 SKRU IGJEN:  En enkel skrue holder herligheten på plass. Mange vil nok bli skremt av å skulle skru i datamaskinen, men hvis du holder deg til området rundt harddisken bør det gå greit. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

SKRU IGJEN: En enkel skrue holder herligheten på plass. Mange vil nok bli skremt av å skulle skru i datamaskinen, men hvis du holder deg til området rundt harddisken bør det gå greit. Husk at dette kan være annerledes på din PC. Foto: Håkon Eikesdal

 EKSTERN DISK:  Etter at byttet til SSD er gjennomført, kan du sette den gamle harddisken din inn i kabinettet som følger med, og vips så har du en ekstern harddisk du kan bruke til å lagre ting på. Foto: Håkon Eikesdal.

EKSTERN DISK: Etter at byttet til SSD er gjennomført, kan du sette den gamle harddisken din inn i kabinettet som følger med, og vips så har du en ekstern harddisk du kan bruke til å lagre ting på. Foto: Håkon Eikesdal.

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen