10 000 ventes til kampen på Bislett.

Tips oss 2400
HAR MØTT VIF FØR: Mads Dahm har tippeligaerfaring, men valgte å bli med Lyn ned i 4. divisjon. I kveld er han klar for å ryste Vålerenga igjen. Her sammen med trener Finn Bredo Olsen. Foto: Lyn Fotball

HAR MØTT VIF FØR: Mads Dahm har tippeligaerfaring, men valgte å bli med Lyn ned i 4. divisjon. I kveld er han klar for å ryste Vålerenga igjen. Her sammen med trener Finn Bredo Olsen. Foto: Lyn Fotball

UNDERVURDERER IKKE LYN: - Lyn er ikke noe tredjedivisjonslag, de kommer til å feie gjennom den divisjonen. Lyn er i hvert fall et bra andredivisjonslag, kanskje et topp andredivisjonslag i praksis, sier Martin Andresen til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

UNDERVURDERER IKKE LYN: - Lyn er ikke noe tredjedivisjonslag, de kommer til å feie gjennom den divisjonen. Lyn er i hvert fall et bra andredivisjonslag, kanskje et topp andredivisjonslag i praksis, sier Martin Andresen til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet

HAR SLITT MOT DÅRLIGERE LAG: To år på rad har Vålerenga røket ut mot 2. divisjonslag i cupen. Her er Harmeet Singh og Martin Andresen etter tapet mot Kjelsås i fjor. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet

HAR SLITT MOT DÅRLIGERE LAG: To år på rad har Vålerenga røket ut mot 2. divisjonslag i cupen. Her er Harmeet Singh og Martin Andresen etter tapet mot Kjelsås i fjor. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet

Sørger Lyn for cupbombe mot Vålerenga?

 Ja
 Nei
Se resultatet

Tippeligaen


Lag Kamper Målforskjell Poeng
Strømsgodset1532-1835
Molde1528-1631
Rosenborg1525-1328
FK Haugesund1523-1524
Tromsø1525-1923
Vålerenga1519-2021
Hønefoss1514-1621
Aalesund1520-1720
Brann1528-2419
Sogndal1517-2018
Viking1513-2318
Lillestrøm1522-2717
Sandnes Ulf1519-2517
Odd Grenland1521-2716
Fredrikstad1524-2812
Stabæk1512-347


(Dagbladet): Førsterundekampene i cupen får sjelden noe annet enn lokal oppmerksomhet, bortsett fra et par minutters TV-tid på kveldstid dersom et tippeligalag er involvert.

I kveld skrives det derimot TV-historie når NRK sender et oppgjør mellom et 3. divisjonslag og et eliteserielag direkte, i sin helhet, på hovedkanalen (2. omgangen sendes på NRK 2, journ.anm).

Klassikeren Lyn - Vålerenga er fortsatt et byderby mellom to erkerivaler, divisjonsforskjellen til tross, og vertene håper på så mange som 10 000 tilskuere på Bislett i kveld.

Arne Scheie mener det i så fall kan ligge an til publikumsrekord i en førsterundekamp.

- Det blir spennende med så mye publikum, og det er jo et meget godt poeng om det skulle bli ny rekord. Det er derfor jeg sitter ved kjøkkenbordet med en kopp te nå, for å finne de gode journalistiske poengene til kampen jeg skal kommentere etterpå. Jeg har noen fotballbøker som jeg blar i, men det mye å gå gjennom, for det er 110 år siden det første norgesmesterskapet i fotball, sier Scheie til Dagbladet.

Seiersvante Lyn


Han har kommentert fotball på NRK i en mannsalder, men har ifølge eget utsagn aldri kommentert en kamp mellom Lyn og Vålerenga.

- Det ser jeg veldig fram til å gjøre. Jeg håper på et godt TV-program, men det forutsetter jo at Lyn er med, og at det ikke blir masse scoringer i begynnelsen slik at hele festen går bort. Jeg er veldig spent på hvordan Lyn-laget tar seg ut, sier han.

Lyn er for så vidt svært seiersvante, og hadde vunnet 29 kamper på rad før seiersrekken stoppet opp med 2-2 mot Mjøndalen 2 i forrige seriekamp i 3. divisjon.

Lyn er store favoritter til å rykke opp fra avdelingen, men minst like store underdogs mot Vålerenga i kveld. Samtidig har de et sjeldent godt grep på Vålerenga: Før VIF vant 4-1 mot et Lyn-lag i oppløsning i 2009, hadde det gått 28 år siden forrige derbyseier.

Scheie har imidlertid ingen tro på en cupbombe i dag.

- Det ville vært veldig rart om jeg ikke trodde at Vålerenga skulle vinne. De er store favoritter. Jeg har bare sett Lyn i én kamp, mot Mjøndalen 2, og da endte det 2-2 selv om de avsluttet kampen med én mann mer på banen. Cup er cup, men det er et langt sprang fra toppen og ned til tredje divisjon. Jeg tror det skal veldig godt gjøres at vi får en sensasjon, sier Scheie, som legger til at det aldri har skjedd at et lag fra nivå fire har slått ut et toppserielag.

Har analysert VIF


Derimot har Vålerenga røket ut mot klubber fra nivå tre to år på rad: Mot Kjelsås i fjor, og FK Tønsberg året før der. Og hvis Lyn er så gode som noen hevder - blant annet mener VIF-trener Martin Andresen at de holder god 2. divisjonsstandard - kan det kanskje bli kamp likevel.

Lyn-trener Finn Bredo Olsen holder på med kampanalyse av Vålerenga når Dagbladet ringer. Eventuelle svakheter han vil utnytte ønsker han naturligvis ikke å opplyse om før kamp, men han håper laget hans kan være i stand til å bite fra seg så lenge som mulig.

- Jeg tror ikke akkurat vi har noen kjempesjanse til å ta dem, til det er forskjellen på lagene i utgangspunktet for stor. Men det er greit å gjøre grundige forberedelser og ha kontroll på hva motstanderen kommer til å gjøre. Samtidig må jeg være forsiktig med å ikke fylle hodene til spillerne med altfor mye informasjon, for anledningen er stor nok som den er. De trenger ikke å bli livredde for hvor god motstanderen er på forskjellige ting, sier han til Dagbladet.

Lyn ble slått konkurs sommeren 2010 og måtte starte opp igjen i 4. divisjon året etter. Der cruiset de gjennom avdelingen, etter å ha vunnet alle kampene, og årets sesong har så langt gitt sju poeng på tre kamper.

Derfor blir det en omstilling for spillerne å innta underdog-rollen.

- Vi har vært favoritt i alle kamper i halvannet år, til dels ekstremt stor favoritt, noe i nærheten av hva Vålerenga er i dag. Vi har fått styre spillet i alle kampene, så dette blir et helt nytt kampbilde for oss. Vi regner ikke med at vi skal klare å styre spillet, det med VIF ha hengende over seg, og de kommer til å ha ballen mest så lenge de ønsker å ha det. Spiller for spiller er der betydenlig bedre, men det er opp til oss om vi klarer å nå noen av delmålene. Det handler om å lykkes med ting vi har trent på, og kanskje til og med lykkes med spillet vårt.

Han opplyser at alle spillerne har amatørstatus, og at et par av trenerne er de eneste som får betalt.

- Men vi snakker ikke om noen luksuslønn. Vi driver på noe som er bortimot breddeidrett hva gjelder budsjett, vil jeg tro. Vi har ikke brukt penger på treningsleir. Vi har noen trenere som har betalt, og så er det amatørvirksomhet på resten, sier han.

Har solgt over 3000 billetter


Lyn-spillerne trente på Bislett i går for å kjenne litt på naturgresset, vanligvis spiller de kun på kunstgress.

Markedssjef Magnus Watne sier de har et berettiget håp om 10 000 tilskuere -  i formiddagstimene var det solgt over 3000 biletter.

- Blir det mindre enn 6000-7000 blir jeg overrasket. Det er ikke til å legge skjul på at denne kampen kan gjøre underverker med klubbkassa. Vi har godt med tilskuere i 3. divisjon også, men der tar vi en annen pris.

Han er hakket mer optimistisk enn treneren med tanke på mulighetene mot Vålerenga.

- 80 prosent sikkert vinner Vålerenga kamper, men samtidig er det lett å se at det er håp. Enga har røket ut mot to solide 2. divisjonslag to år på rad, og hvis vi skal være en soleklar opprykkskandidat fra 3. divisjon, er det kanskje det nivået vi holder. Vi har statistikken på vår side, og Mads Dahm og Endre Fotland Knutsen har vært med på å møte VIF før, sier han.

Ustabilt hatlag


Da Dagbladet snakket med Klanen-talsmann Christian Kjellsen dagen etter 0-2-tapet mot Sogndal for halvannen uke siden, var han nesten nervøs foran kampen mot Lyn.

I forrige uke begynte han derimot å snakke om ny klubbrekord (12-1 mot Oldenborg i 1. runde i fjor, journ.anm).

- Er nervene helt borte nå?

- Å være VIF-supporter er i stor grad en jojo-tilværende. Men etter en velfortjent seier i Bergen er vi nå klare for Lyn, flirer han.

- Det som er med Lyn, er at det er et veldig ustabilt hatlag å ha. Nå er vi stuck med Lillestrøm. Men vi får håpe at Lyn yter litt, så vi får en god treningskamp!

På spørsmål om hva som eventuelt bekymrer ham med kampen i dag, trekker han fram det vaklevorne VIF-forsvaret.

- Vi har gjort noen hasardiøse amatørfeil i forsvaret den siste tiden, Lyn har nok fått med seg det. De kan være kjipe når de først setter i gang. Men det kunne vært fint å få den rekorden, så jeg satser på grei skuring. Hvis ikke orker jeg ikke å snakke med far på 14 dager. Han er Lyn-supporter og dobler vel snittalderen i Bastionen, tenker jeg.

Bastionen-talsmann Kristoffer Smith-Meyer nyter å være i outsiderrollen.

- Det er veldig deilig, så slipper man den gnagende nervøsiteten som fulgte med gjennom hele 2000-tallet. Da hadde vi alt å tape, ettersom de aldri slo oss. Nå er det motsatt og vi har alt å vinne. Følelsen skiller seg litt fra andre derbyfølelser. I dag er det festen som står i sentrum, og når det gjelder resultatet velger vi å være realistiske. Det er ikke vits i å bli skuffet i dag, for å si det sånn.

- Kamptips?

- Vi kan håpe på uavgjort og ekstraomganger. Men realismen sier 1-3-tap eller noe sånt.
Lik Dagbladet Sporten på Facebook.
John Arne Markussen

Velkommen til debatt. Tenk over hvordan du vil fremstå i det offentlige rom. Vi lar deg være anonym, men husk at å bruke fullt navn gir deg mer troverdighet. Hold deg til saken og vis respekt for de andre i kommentarfeltet. Vi ønsker at du deltar og beriker den offentlige samtalen, men vi ønsker en høflig tone. Vi sletter hatske, truende eller sjikanerende innlegg. Er din kommentar blitt slettet, og lurer på hvorfor? Send e-post til debatt@dagbladet.no, med ditt brukernavn.

Med vennlig hilsen John Arne Markussen, sjefredaktør

Her kan du lese våre debattregler

Mest kommentert

 • Den lange veien hjem

  Den lange veien hjem

  Å råde unge jenter til å passe på seg selv, er ikke det samme som å gi dem skylden for voldtekt. (415 innlegg) Les mer

 • Arbeid til flyktninger

  Arbeid til flyktninger

  Når vi i dag snakker om 8000 flyktninger til Norge, vender mine tanker tilbake til vinteren 1944, da vi hadde mange ganger 8000 flyktninger i Norge. (367 innlegg) Les mer

 • En hyllest til en ekte statsmann

  En hyllest til en ekte statsmann

  I forkant av årets valgkamp har den blivende politiker mye å lære av Kåre Willoch. (305 innlegg) Les mer

 • Ingen bibelsk løsning

  Ingen bibelsk løsning

  Selv om det å miste jobben er en personlig krise for den det gjelder, er ikke dommedag kommet. (198 innlegg) Les mer

 • Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Manglende samsvar mellom liv og lære, svekker troverdigheten

  Når ledende klima- og miljøengasjerte mennesker ikke bryr seg med å redusere egne utslipp, kan dette oppfattes som et tegn på at klimasituasjonen ikke er så alvorlig. (194 innlegg) Les mer

 • Ser du det ikke før du forstår det?

  Ser du det ikke før du forstår det?

  Inga Marte Thorkildsens bok «Du ser det ikke før du tror det» fremmer uriktige påstander om ADHD, som kan føre til at barn fratas helsehjelp og mister sine rettigheter. (168 innlegg) Les mer

 • Mannen som trosset Hitler

  Mannen som trosset Hitler

  August (26) nektet å gjøre nazihilsen. (146 innlegg) Les mer

 • Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

  Øystein Djupedal har meldt seg ut av SV og inn i Ap

  Syria-håndteringen fikk begeret til å renne over. (135 innlegg) Les mer