Dagbladet
SPISER «HJEMME»: - Driften overlater jeg til de ansatte og de andre eierne, men jeg spiser alltid på St. Lars når jeg er i Oslo, sier Stargate-produsent Tor Erik Hermansen. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet

SPISER «HJEMME»: - Driften overlater jeg til de ansatte og de andre eierne, men jeg spiser alltid på St. Lars når jeg er i Oslo, sier Stargate-produsent Tor Erik Hermansen. Foto: Johannes Worsøe Berg/Dagbladet

- Å starte restaurant gjøres med hjertet, ikke med hodet

Jay-Z, Bono, Justin Timberlake og Stargates Tor Erik Hermansen. Restaurandrift er superstjernenes nye hobby.

SVINAKTIG GODT?: Jay-Z er medeier i restauranten The Spotted Pig i New York. Foto: Stella Pictures

SVINAKTIG GODT?: Jay-Z er medeier i restauranten The Spotted Pig i New York. Foto: Stella Pictures

YOU TOO?: Åjadda. U2-frontmann Bono er også medeier i The Spotted Pig. Foto: Stella Pictures

YOU TOO?: Åjadda. U2-frontmann Bono er også medeier i The Spotted Pig. Foto: Stella Pictures

RESTAURANTMOGULER: Robert De Niro eier en rekke restauranter i USA, og en i London, regissør Francis Ford Coppola har både vingård, cafè og restaurant i California, mens Vanity Fair-redaktør Grayden Carter eier restauranten Waverly Inn i New York. Foto: Stella Pictures

RESTAURANTMOGULER: Robert De Niro eier en rekke restauranter i USA, og en i London, regissør Francis Ford Coppola har både vingård, cafè og restaurant i California, mens Vanity Fair-redaktør Grayden Carter eier restauranten Waverly Inn i New York. Foto: Stella Pictures

«BEVERLY BILLS»: Kanskje er det medeier Ryan Gosling som kommer med regningen hvis du tar turen innom den marokkanske restauranten Tagine i Hollywood. Foto: Stella Pictures

«BEVERLY BILLS»: Kanskje er det medeier Ryan Gosling som kommer med regningen hvis du tar turen innom den marokkanske restauranten Tagine i Hollywood. Foto: Stella Pictures

EIER TO: Justin Timberlake restaurantene Destinos og Southern Hospitality i New York. Foto: Stella Pictures

EIER TO: Justin Timberlake restaurantene Destinos og Southern Hospitality i New York. Foto: Stella Pictures

FRUSTRERT EIER?: Eva Longoria ble saksøkt for mer enn 25 000 dollar etter at en gjest falt i hennes restaurant Beso. Foto: Stella Pictures

FRUSTRERT EIER?: Eva Longoria ble saksøkt for mer enn 25 000 dollar etter at en gjest falt i hennes restaurant Beso. Foto: Stella Pictures

Publisert

(Dagbladet):  - Å starte restaurant gjøres med hjertet, ikke med hodet, skriver Stargate-produsent Tor Erik Hermansen i en e-post til Dagbladet.

Restaurantdrift har etter hvert blitt en populær bigeskjeft for verdens musikk- og kulturstjerner. I fjor vinter ble også Hermansen restauranteier, da han sammen med Dagbladets matskribent Andreas Viestad og gründer Per Meland åpnet restauranten St. Lars på Bislett i Oslo.

- Som Erling Kagge sa til meg da jeg fortalte ham om St. Lars «Det kan fort bli den dyreste hamburgeren du noensinne har spist», sier Hermansen.

Henter sjef fra utlandet

Hermansen, som til daglig skriver låter for storheter som Rihanna og Beoyncé, forteller at det er mye musikalitet i en vellykket rett.

St. Lars har nylig lagt ut en stillingsannonse på det internasjonale nettstedet Eater.com, der de søker etter ny daglig leder. De nøyer seg ikke med å lete her hjemme, men søker en internasjonal matstjerne.

- Vi ser etter noen som er flinkere enn oss, og da kan vi ikke se etter daglig leder bare i Norge.

- En hobby

- Flere kulturprofiler driver restauranter. Hvorfor tror du eierskap til mat og vin appellerer?

- Det viktigste er å lage et sted man vil gå på selv, og har lyst til å dele med andre. For de fleste medeiere er det en hobby, men for andre, som Robert De Niro, har det i tillegg blitt kjempebutikk.

Dagbladet vet at St. Lars på Bislett ofte har profilerte gjester, som Dronning Sonja, Fredrik Skavlan og Jens Stoltenberg. Men når det kommer til celebert eierskap, er det få spisesteder som overgår gastropuben The Spotted Pig i West Village, New York.

Den eies blant annet av rapperen Jay-Z og U2-frontmann Bono.

Kjendisbonanza

- St. Lars virker inspirert av restauranten «The Spotted Pig» i New York?

- Den er én av Per Meland, Andreas Viestad og mine favorittsteder i New York, en veldig god kombinasjon av bra mat, god stemning og sympatiske priser. Noe av det har vi prøvd å ta med oss til Oslo.

- Restauranten eies av Jay-Z, som du har samarbeidet musikalsk med. Har du fått noen gode restaurantråd?

- La de som har peiling bestemme. Jeg spiste med Jay på Spotted Pig en gang de nettopp hadde satt opp den engelske retten «Faggots» (amerikansk slang for homoseksuelle menn, red.anm.) på menyen. Han spurte servitøren om hva en faggot var og fikk vite at det var en pølse. Ja vel, var hele svaret til Jay. Det tenker jeg ofte på når Andreas foreslår tartar av hest og friterte griseører på menyen.

- Bestemmer du hva slags musikk som spilles på St. Lars?

- Det er viktig med musikk og det er ikke mange steder i Norge du kan spise foie gras mens du hører Jay Z og tidlig Prince. De ansatte liker å plukke ut musikken selv, men jeg har laget noen lister på Spotify de kan bruke hvis de vil, avslutter Tor Erik Hermansen.

Friterte griseører

Hermansen har noen få retter han kan veldig godt, men synes ikke selv at han bidrar mye på kjøkkenet. Han er ofte på restaurant og mener en god restaurantopplevelse kjennetegnes av enkle steder som serverer ujålete mat, men av høy kvalitet.

- Det er flere veldig gode restauranter i Oslo, men ofte er de dyre og sære, eller rimelige og kjedelige, sier han.

Tar du en kikk på menyen til St. Lars, kan du få inntrykk av at de har satset på en annen kombinasjon - sært og rimelig. Som for eksempel tartar av hest, eller friterte griseører.

Hermansen forteller at de har fått fantastisk respons, både fra gjester og anmeldere, siden oppstarten, men at de foreløpig ikke har planer om åpne flere restauranter.

St. Lars

• Restaurant i på Bislett i Oslo. Åpnet januar 2011.
• Eies av matskribent Andreas Viestad, Stargate-produsent Tor Erik Hermansen, kjøkkensjef Jon Krog Pedersen, og Face2Face-gründer Per Gunnar Meland.
• Restauranten har spesialisert seg på grillet kjøtt, og serverer blant annet hest og bjørn (når muligheten byr seg).
• Ble kåret til «Årets restaurant» i Oslo av magasinet Natt&Dag i 2012.

The Spotted Pig

• Restautant/gastropub i West Village, New York.
• Eies blant andre av Jay-Z, Bono, Trent Reznor, Ken Friedman og mesterkokk og kjøkkensjef April Bloomfield.
• Regnet for å være blant de beste stedene for den tvilsomme aktiviteten «kjendis-spotting» i hele New York.
• Restauranten serverer hovedsaklig grillet engelsk og italiensk husmannskost med gourmetpreg.

Mat & musikk

Gaute Drevdal, tidligere redaktør i Natt&Dag, nå pressesjef i Hovefestivalen og redaktør for magasinet Smug, tror det kan være en psykologisk forklaring på at artister velger å gå inn i restaurantbransjen.

- Det er sikkert mange grunner, men med flere reisedager enn hjemmedager blir restaurantbesøkene den eneste trygge konstanten. Og på den måten tror jeg mange bygger opp en genuin matinteresse med årene.

- Dessuten er det å lage mat, eventuellt lage restaurant, beslektet med å lage musikk: Man koker sammen noe på kjøkkenet eller i lydstudioet som man håper slår an der ute. Mye av drivkraften ligger i den bekreftelsen man får tilbake fra publikummet, sier Drevdal til Dagbladet.

Høst/Vinter : Tre kolleksjoner du bør se