Har stjålet tusenvis av jentebilder.

Tips oss 2400
DETTE BILDET ER STJÅLET: Ett av rundt 30 bilder av Anna Zahl (21) fra Sortland som er spredd på Hip-hop-.no. Zahl har godkjent Dagbladets bruk av bildet.

DETTE BILDET ER STJÅLET: Ett av rundt 30 bilder av Anna Zahl (21) fra Sortland som er spredd på Hip-hop-.no. Zahl har godkjent Dagbladets bruk av bildet.

KOMPROMITTERENDE: Andre jenter har fått langt mer kompromitterende bilder spredd via nettsiden. Dette er ett av bildene som lå i mappa som ble publisert i dag.

KOMPROMITTERENDE: Andre jenter har fått langt mer kompromitterende bilder spredd via nettsiden. Dette er ett av bildene som lå i mappa som ble publisert i dag.

57 MEGABYTE KOMPRIMERTE JENTEBILDER: I alt 1500 bilder ligger i mappa Operation Homer Simpson på Hip-hop.no. Skjermdump fra Hip-hop.no

57 MEGABYTE KOMPRIMERTE JENTEBILDER: I alt 1500 bilder ligger i mappa "Operation Homer Simpson" på Hip-hop.no. Skjermdump fra Hip-hop.no

Hva er din Facebook-policy?

 Godkjenner alle venneforespørsler og lar alle se bilder
 Godkjenner bare «venner» jeg kjenner fra før
 Sier nei til de fleste og har bare mine nærmeste som «venner»
 Godkjenner de fleste venneforespørsler, men viser bare bilder til noen få
Se resultatet

Kan føre til ID-tyveri

Informasjon hentet inn på Facebook og andre sosiale medier kan brukes til mer enn å dele mer eller mindre morsomme bilder.

Christian Meyer i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) sier at mye informasjon som isolert sett kan virke tilforlatelig, samlet sett kan bli et kraftig verktøy for rent identitetstyveri.

- Jo mer du vet om en person, jo lettere er det å opptre som vedkommende gjennom sosial manipulering. I dette kongeriket er vi så naive at vi deler informasjon i bøtter og spann, sier han.

- Noe informasjon kan du finne i offentlige registere. Hvis du i tillegg studerer en persons profil på sosiale medier er det lettere for deg å ringe banken og lire av deg noen fraser som gjør at de tror at du er vedkommende, sier Meyer.
(Dagbladet): Med profilen «Homer Simpson» knytter brukere på nettforumet hip-hop.no til seg unge jenter på Facebook - og forsyner seg grovt i bildegalleriene deres.

Bilder av en rekke navngitte jenter deles og kommenteres på forumet. Der kan man også laste ned komprimerte foldere med opptil 1500 bilder tatt fra Facebook.

- Dette synes jeg ikke er noe særlig. Men jeg har hørt at slikt har skjedd før, så det kommer ikke som noe sjokk, sier Anna Zahl (21) fra Sortland i Nordland, en av jentene som er representert med rundt 30 bilder i en av folderne.

Nakenhet
Hun husker at hun aksepterte «Homer Simpson» som Facebook-venn. Da trodde hun bare det var noen bekjente av henne som hadde laget en morsom profil basert på den populære tegnefilmfiguren.

Ingen av bildene som er tatt fra Zahls profil, er på noen måte vulgære. Det dreier seg om helt hverdagslige snapshots.

- Men det er jo likevel private bilder som ikke er ment å skulle spres på denne måten. Det er dumt at de misbrukes, sier hun.

Andre jenter er eksponert i situasjoner med lite klær. En mappe med 47 bilder som ble lagt ut mandag, inneholder til dels nakenhet og kompromitterende situasjoner, men ikke navn på de avbildede.

Lite å stille opp med
Juridisk har du lite å stille opp med når du først har lagt ut et bilde på din Facebook-profil og deretter akseptert at alle dine venner kan få tilgang til dem, opplyser Datatilsynet.

- Dette er konsekvensen av å godkjenne venner du egentlig ikke kjenner, sier avdelingsdirektør Kim Ellertsen i Datatilsynet, som er kjent med Homer Simpson-prosjektet på Hip-hop.no.

- Folk burde være mer bevisst på hvem de aksepterer som venner på Facebook. Det holder at du har én utro venn, for at materiale som egentlig bare var ment for dine aller nærmeste, blir publisert i en helt annen sammenheng, sier Ellertsen.

Han minner om at fotoalbum som opprettes på Facebook, automatisk innstilles slik at alle dine venner kan se dem. Innstillingen kan man endre slik at bare noen utvalgte venner får se. Men man kan også åpne sine bilder for alle venners venner, noe som gjerne betyr tusenvis av fremmede.

Jente følte seg uthengt
- Jeg tror det går litt fort i svingene på internett noen ganger. Folk tenker for lite på sitt eget personvern, og alt er pip åpent. Men når det først går galt, er det lite Datatilsynet kan gjøre med saken. Et bilde som er lagt ut på internett, er der for alltid, sier Ellertsen.

Anna Zahl er helt enig.

- Man burde være mye mer kritisk til hvem man legger til som venn, sier hun.

Hip-hop.no-domenet er eid av bergensfirmaet Steez, der Fredrik Johan Moos Wiken (30) er daglig leder. Han var ikke kjent med «Operasjon Homer Simpson» da Dagbladet tok kontakt i dag, men sier selskapet umiddelbart sletter tråder når det kommer inn klager.


Så seint som i forrige uke ble flere tråder på forumet slettet etter at ei jente som følte seg uthengt, tok kontakt.

- Men med 25 000 brukere er det ikke så lett å overvåke alt som skjer, sier han.

Kan spore opp brukerne
Wiken sier alle brukere som registrerer seg, må akseptere retningslinjer der det framgår at nakenhet ikke skal forekomme.

- Vi samler også på IP-adresser, slik at det er en enkel sak for oss å finne ut hvem som står bak, sier han.

Hip-hop.no har eksistert i mange år og ble i sin tid opprettet som et forum for diskusjon av rapmusikk. Siden har det vokst til å omfatte blant annet film og spill, samt et «Generelt»-forum for alt mellom himmel og jord. Det er her bildene og bildemappene er lagt ut.

Steez har reklameinntekter på forumet, og bruker det blant annet til å promotere salg av klær og sko.

- Det er definitivt ikke i vår interesse at forumet blir forbundet med fotografier der den avbildede ikke har gitt samtykke til at det publiseres, sier han.

 

Kan artikkelen bli bedre? Har du funnet feil vi burde vite om?

RAPPORTER INN HER
Lik Dagbladet på Facebook.
I denne artikkelen

Sted: