NRK tar selvkritikk.

(Dagbladet.no): I helga vant de unge finnmarkingene i The Blacksheeps den nordiske finalen i Melodi Grand Prix junior i Århus.

Video er ikke lenger tilgjengelig.

BlackSheeps: Dagbladet.no møtte tenåringene før avreise til Århus.
Video: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET.NO


KLART MEST POPULÆRE: Halvparten av journalistene i Århus var fra Norge. Stor ståhei da bandet gikk til topps i den nordiske finalen.

KLART MEST POPULÆRE: Halvparten av journalistene i Århus var fra Norge. Stor ståhei da bandet gikk til topps i den nordiske finalen.
Foto: SCANPIXInteressen for musikerne var stor under oppholdet i Danmark, og det var fire åpenlyst slitne tenåringer som tok fatt på hjemreisen søndag. Allerede i dag sitter Agnete (14), Emelie (15), Viktoria (15) og Alexander (15) på skolebenken hjemme i Nesseby og har tentamen.

Nå sier NRK at de feilberegnet trøkket på de unge musikerne.


Halvparten av alle journalistene var norske
- Vi forutså ikke at de kom til å bli behandlet som rockestjerner, istedet for å bli behandlet som barnestjerner. Det har aldri vært så mye interesse for en MGP jr-finale før, sier informasjonsmedarbeider Anja Nylund Hagen i NRK til Dagbladet.no.

Hun viser til at det var 15 norske journalister akkreditert i Århus. Det utgjorde halvparten av samtlige journalister tilstede fra alle de fire deltakerlandene.

NRK avviser imidlertid opplysninger gjengitt i Aftenposten i dag, om at journalister fra NRK-systemet ringte bandmedlemmenes personlige mobiltelefoner istedet for å henvende seg via prosjektledelsen, og at journalister fra NRK Sámi Radio ble kastet ut av hotellet The Blacksheeps bodde på.


- Tatt ut av løse lufta
- Dette er tatt ut av løse lufta. Våre journalister forholdt seg til rammene som ble lagt for alle journalister som jobbet med MGP-finalen, og gjorde en utmerket jobb med dekningen av finalen, sier programredaktør Ravdna Nilsdatter Buljo i NRK Sámi til Dagbladet.no.

- NRK er stort sett fornøyd med hvordan pressen har oppført seg. Lokalpressen er den mest trofaste pressen vi har, og det er vi glad for selv om eieforholdet noen ganger kanskje tar overhånd, skriver prosjektleder Eva Rutgerson Bie i NRK til Dagbladet.no.

Hun sier de samiske journalistenes hotellbytte simpelthen skyldtes at de feilaktig var akkreditert som delegasjonsmedlemmer.


Føler seg ivaretatt
At The Blacksheeps har et usedvanlig medietekke til 14- og 15-åringer å være, ble imidlertid klart før avreisen til Danmark. Alle riksavisenes helgemagasiner hadde reportasjer med bandet - og tilogmed den kresne musikkpressen, ved NRK Lydverket, hang seg på Blacksheeps-feberen.

- Du kan godt si at dette burde vi sett på forhånd. Det kan vi ta selvkritikk på, sier Anja Nylund Hagen.

Oddleif Nielsen, faren til The Blacksheeps-gitarist Emelie Nielsen og stolt tilstede i Århus, avdramatiserer mediekjøret på de unge idolene.

- Stort sett tok pressen hensyn, så alt i alt har presseopplegget vært bra. Vi har følt oss ivaretatt og barna har følt seg trygge, sier han i en skriftlig kommentar til Dagbladet.no, formidlet via NRK.

 

Bildeserier