- Det er panikkstemning, sier daglig leder hos C. Øberg.

PÅ OSLO FASHION WEEK: Designmerket C. Øberg har eksistert siden 2004.

PÅ OSLO FASHION WEEK: Designmerket C. Øberg har eksistert siden 2004.
Foto: Jarl Fr.Erichsen / Scanpix

(Dagbladet.no): Det norske klesdesignermerket C. Øberg har slitt med salget de siste månedene. Dette har ført til at konseptbutikken på Grünerløkka i Oslo skal legges ned, melder Dagens Næringsliv.
-TRAGISK: Nora Farah synes det er tragisk at norske designere må legge ned.

-TRAGISK: Nora Farah synes det er tragisk at norske designere må legge ned.
Foto: Tor Richardsen / Scanpix

IKKE BUTIKK MER: Etter jul legges butikken på Grünerløkka ned.

IKKE BUTIKK MER: Etter jul legges butikken på Grünerløkka ned.
Foto: Thomas ReisæterDe urolige økonomiske tidene skaper problemer for norske designere. For når økonomien er stram, er det få som tar seg råd til å kjøpe norsk design.

- Den siste tida er det finanskrisen som har påvirket salget. Det er panikkstemning blant folk, sier daglig leder hos C.Øberg, William Øberg (29), til Dagbladet.no.

-Vi må ta konsekvensen av et tøft marked preget av stor makroøkonomisk usikkerhet. Jeg tviler på at det er så mange som umiddelbart har fått dårligere råd, men man er usikker for de langsiktige konsekvensene og er mer restriktiv med pengebruken, sier han.

Motemerket C. Øberg har eksistert siden 2004 og har deltatt på Oslo Fashion Week seks sesonger på rad. Nå må de selge klær på tilbud før jul for forhåpentligvis å generere nok penger til en ny kolleksjon.

- Det er tungt å legge ned, men man kan ikke stå på uten at det blir noe penger, sier designeren bak klesmerket, Caroline Øberg (28), til Dagbladet.no.


Unngår risiko
Flere norske designere merker på økonomien at folk ikke bruker penger som før de økonomiske urolighetene inntraff.

Line Staxrud Eriksen (26), pr-ansvarlig for designmerket Vips, sier at butikker som kjøper inn klær, ikke tør ta like mye risiko som tidligere.

- Butikkene kjøper like mye som før, men på en annen måte. Før ville de kanskje bestilt seks plagg med en gang, nå vil de i stedet bestille to og to. Vi selger den samme totalen, men må bære risikoen selv i større grad, sier hun til Dagbladet.no.

Vips-jentene er avhengig av sponsorer for å arrangere visninger av kolleksjonene sine. Sponsormarkedet har blitt vanskeligere.
- Det typiske er at mote blir sponset av bilbransjen. Det er ikke så lett for den bransjen å sponse nå. Vi må tenke annerledes i forhold til visninger, for eksempel prøve å gå på andre typer sponsorer, sier Staxrud Eriksen.


- Tragisk
Den norske designeren Norah Farah (42) forteller at det er enkelte kunder hun ikke har solgt til i år. Men enkelte kunder kjøper uansett.

- Menneskene som kjøper av meg, sier de er opptatt av kvalitet. Derfor kjøper de klær som varer i flere år i stedet for mange impulskjøp.

Om den forestående nedleggelsen av C.Øbergs butikk har hun følgende å si:

- Det er tragisk at vi har kommet så langt at de økonomiske urolighetene påvirker så mange forskjellige bransjer. Men vi må gjennom litt nedgangsperioder for å begynne å tenke mer på forbruket.
 

Bildeserier


Warning: main(/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837