- Virkelighetsfjernt.

Det var i gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv at Hagen delte sine sparetips med leserne. Hagen fortalte om et loft fullt av dresser, sko og skjorter og en skredder i London som kan skifte snipp på skjortene.
- POSITIVT: Arthur Buchardt synes det Hagens sier er positivt, men ville heller rådet folk til å spare penger ved å slutte å kjøpe Dagbladet.

- POSITIVT: Arthur Buchardt synes det Hagens sier er positivt, men ville heller rådet folk til å spare penger ved å slutte å kjøpe Dagbladet.
Foto: JØRN H. MOEN

MILLIARDÆRBOBLE: - Dette er et innblikk i milliardærbobla, sier Kristin Halvorsen om Hagens uttalelser.

MILLIARDÆRBOBLE: - Dette er et innblikk i milliardærbobla, sier Kristin Halvorsen om Hagens uttalelser.
Foto: JACQUES HVISTENDAHL

-DYR FRAKT: LO-topp Per Østvold synes Hagens spareråd er virkelighetsfjernt.

-DYR FRAKT: LO-topp Per Østvold synes Hagens spareråd er virkelighetsfjernt.
Foto: FRANK KARLSEN«Jeg sender dem til England, og så bytter jeg ut snippene. Det er klart at hvis alle gjør sånn så vil forbruket gå ned», sa Hagen. Han oppfordrer også folk til å bytte ut indrefilet med pizza.

Dagbladet ba i går Stein Erik Hagen utdype sine sparetips, men fikk fra staben hans følgende til svar:

«På vegne av Stein Erik Hagen kan vi meddele at det å bytte skjortesnippene er noe han for mange år siden lærte av Dagbladets styreformann, den gang konsernsjef i Orkla, Jens P. Heyerdahl d.y. For øvrig ingen kommentar.»

Heyerdahl, som er styreleder i Dagbladets eierkonsern, Berner Gruppen, ville i går ikke kommentere saken.

Det var det mange andre som ville.


Milliardærboble
- Dette er et lite innblikk i milliardærbobla og lite relevant for folk flest. Jeg visste ikke engang at det var mulig å sende skjortene til England for å skifte snipp. For folk flest med vanlig lønn er det nok billigere å gå og kjøpe seg ny skjorte, sier Kristin Halvorsen.

Statsminister Jens Stoltenberg som i vinter gikk inn i en durabelig duell med Stein Erik Hagen er i New York på FNs generalforsamling og reagerte slik på spørsmålet om flere burde gjøre som Hagen:

- Det har jeg absolutt ingen kommentarer til. Det er få ting jeg har tenkt å mene mindre om enn hva Stein Erik Hagen gjør med sine skjorter.

- Er ikke dette en måte rike mennesker kan bidra til å kjøle ned økonomien?

- Som jeg har sagt kommer jeg aldri i hele mitt liv til å mene noe som helst om hva Stein Erik Hagen gjør med sine skjorter.

LO Rasende
I LO er de rystet over Hagen.

- Jeg synes Stein Erik Hagen avslører hvor fjernt han lever fra folk flest. Bare frakten av skjorta til England, koster vel mer enn å kjøpe ny hos Dressmann, sier LO-topp, Per Østvold.

- Jeg tror selv ikke velstående mennesker i Holmenkollåsen sender skjortene sine til England. For ikke å snakke om hvor rare Hagens råd må virke på dem som til nød har et par dresser i skapet, sier Marianne Aasen Agdestein i Ap’s finansfraksjon til Dagbladet.

- Dette er noe av det mest virkelighetsfjerne jeg har lest på lenge. Det minner meg om Anker-familien, som tidlig på 1800-tallet sendte sine skjorter til England for å få dem vasket der. Så dette er vel i tråd med en god tradisjon for borgerskapet. Nei, jeg må bare humre, sier SV-representant og tidligere statsråd Øystein Djupedal.

Også kapitalistkollegene har problemer med å fatte Hagens poeng.

- Det virker litt virkelighetsfjernt, sier gründer og eksredaktør i Dine Penger, Christian Vennerød.

Han gir Hagen rett i at folk kommer til å bli mer forsiktige når det gjelder klær og sko.

- Tror du Hagens spareråd vil få konsekvenser for folk flest?

- Jeg tror ikke Hagens ord har slik profetisk kraft, sier Vennerød og ler.


Lettvintheter
Trygve Hegnar, milliardær og redaktør i Kapital og Finansavisen, blir lettere alterert når Dagbladet ringer. Han orker simpelthen ikke kommentere saken, fordi han mener det er det tåpeligste og mest hårreisende han har sett på veldig lenge.

Carsten O. Five, økonomisk rådgiver og gründer av Dine Penger, syns Hagen er høyt oppi åsen og langt utpå viddene.

- Mange som har stor gjeld får det tøft i tida som kommer. De kan få problemer med å beholde boligen. Det er noe annet enn bare å skifte snippen på skjorta, sier Five.

- Er du overrasket over Hagens utsagn?

- Ja, det er jeg. Jeg trodde at en milliardær hadde bedre innsikt i samfunnet han lever i til å komme med sånne lettvintheter. Når køene etter gratis mat vokser i hovedstaden, avslører slike utsagn en veldig ovenfra- og nedholdning..

Investor og avtroppende styreleder for Nasjonalmuseet, Christian Bjelland, er selv kjent for stive snipper.

- Takk for en hyggelig invitt, men jeg tror jeg avstår fra å kommentere, sier en lattermild Christian Bjelland når Dagbladet ringer.

Investor Arthur Buchardt er blant de få som har forståelse for Hagens sparepakke.

- Jeg syns det han sier er positivt, sier Buchardt.

- Følger du selv Hagens spareråd?

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg vil anbefale å spise, drikke og reise mindre, kjøpe mindre og klokere. Men mitt beste spareråd er å slutte å kjøpe Dagbladet.

- Du kan jo lese det på Internett, da.

- Jeg har ikke Internett!

I miljøbevegelsen ønsker de seg heller et større klimaengasjement fra milliardærene.

- Dette er en styrtrik mann som tror han kan lære oss vanlige folk om forbruk. At Hagen skal minne oss om å spare er paradoksalt, sier Steinar Lem i Framtiden i våre hender.

- Alt dette tullet dekker til den virkelige krisa, nemlig klimakrisa. Vår forbruksvekst er en direkte årsak til økte klimautslipp. Det sier ikke Hagen noe om, og det er det nesten ingen andre som gjør heller.

Kommer du til å benytte deg av Hagens spareråd?
 

Bildeserier


Warning: main(/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837