Håndball-Norge støtter Grongstads åpenhet rundt at han er homofil.

STOD FRAM: Elverum-spilleren Are Grongstad (20) var svært redd for å fortelle lagkameratene at han er homofil. Onsdag gjorde han det likevel.

STOD FRAM: Elverum-spilleren Are Grongstad (20) var svært redd for å fortelle lagkameratene at han er homofil. Onsdag gjorde han det likevel.
Foto: Østlendingen

(Dagbladet.no): I dag stod Elverums-spilleren Are Grongstad (20) fram som homofil i lokalavisa Østlendingen.

MODIG OG REALT: Det sier avtroppende landslagstrener for herrelandslaget i håndball, Gunnar Pettersen, om Are Grongstads åpenhet.

MODIG OG REALT: Det sier avtroppende landslagstrener for herrelandslaget i håndball, Gunnar Pettersen, om Are Grongstads åpenhet.
Foto: FRANK KARLSEN/DAGBLADET

HOMOFILE: I 2006 sendte TV 2 en TV-serie om oslolaget Raballder, der alle spillerne er homofile. Bjørn H. Windingstad (øverst til høyre) synes det er strålende at en spiller i toppserien står fram som homofil.

HOMOFILE: I 2006 sendte TV 2 en TV-serie om oslolaget Raballder, der alle spillerne er homofile. Bjørn H. Windingstad (øverst til høyre) synes det er strålende at en spiller i toppserien står fram som homofil.
Foto: TV2

- Jeg har lyst til å komme ryktene i forkjøpet for min egen del, men jeg håper også at min historie kan inspirere andre i idretten til å stå fram. Spesielt tenker jeg på unge gutter i dag som ikke har noen som har gått i bresjen for dem, sier Grongstad.

Han la ikke skjul på at det å stå farm som homofil i idrettsnorge er vanskelig, og at det var viktig for ham å være ærlig om hvem han er.

Landslagsspiller Kristian Kjelling (28) gir Grongstad full støtte.

Har mange homofile venner
- Jeg er glad på hans vegne og håper at han blir tatt vel i mot i hånballmiljøet, sier Kjelling på telefon til Dagbladet.no.

Landslagsspilleren og Spania-proffen vil ikke snakke på vegne av hele Håndball-Norge, men personlig sier han at han aldri hatt problemer med at spillere har en annen legning enn ham selv.

- Det har aldri spilt noen rolle for meg. Om folk er hetero eller homofil har ingenting å si for prestasjonene på håndballbanen. Jeg har også flere homofile venner.

- Har du inntrykk av at homofili er tabu i det norske håndballmiljøet?

- Nei, det har jeg ikke.

- Men så er det heller ikke noe som har vært snakket så mye om. Sist temaet var oppe var vel da serien om håndballaget «Raballder» gikk på tv, sier Kjelling som selv deltok i en rekke debatter i forbindelse med programmet.

«Homse-lag»
Bjørn Hovmand Windingstad spiller på «Raballder», oslolaget med kun homofile spillere som fikk egen serie på TV2 i 2006. Han er svært glad for at også Are Grongstad har valgt å stå fram.

- Det har veldig stor betydning, forhåpentligvis mest for ham selv, men også for alle oss andre som er i samme situasjon, sier han.

- Vi trenger flere profilerte idrettsutøvere som tør å stå fram. Det er ikke så farlig som man egentlig skal ha det til. I damehåndball er det jo ikke noe tema lenger, og det synes jeg absolutt ikke at det burde være på herresiden heller, sier Windingstad.

- Hva tror du er grunnen til at så få idrettsutøvere er åpent homofile?

- Jeg tror det er frykten for hva andre på laget skal tenke og føle. Og jeg forstår det godt. Jeg tror jeg hadde slitt litt mer dersom jeg hadde spilt på høyt nivå. Det var jo enklere for oss på Raballder, som var en gjeng, sier han.

- Vi fikk veldig mange positive tilbakemeldinger etter tv-serien, spesielt fra homofile på små steder. Jeg tror fordommene og den mannsjåvinistiske tankegangen er verst i bygdenorge. Vi hørte ikke så mye fra Oslo, Bergen og Trondheim, for der er nok dette mer vanlig, mener han.

- Tøft, sier landslagstreneren
- Dette synes jeg er modig, tøft og realt gjort!

 Avtroppende landslagssjef, Gunnar Pettersen, tar Are Grongstads åpenhet rundt sin seksuelle legning som et tegn på at spilleren føler seg trygg og til rette i spillergruppa si.

- Jeg kan ikke huske at noen annen mannlig håndballspiller har stått fram som homofil tidligere. Men jeg har bare gått og venta på at det skulle skje. Da Gro Hammerseng og Katja Nyberg sto fram, syntes folk det bare var flott, sier Petersen.

- Hva tror du det skyldes at så få i idrettsmiljøet er åpne om homofil legning?

- Som idrettsutøver er man gjerne mer profilert i media enn andre folk. Det gjør at en slik erklæring fort blir spredd langt utover vennekretsen, og det kan kanskje føles ubehagelig for noen.

Landslagstreneren føler seg trygg på at Grongstad ikke vil oppleve noen annen behandling enn andre i håndballmiljøet.

- Dette er det rom for. Det føler jeg meg trygg på etter mange år i håndballen.

Også i fotballen
Heller ikke fotballen kan skryte av å ha mange homofile rollemodeller. Fortsatt har ingen mannlige fotballspillere på eliteserienivå stått fram som homofile, og i 2001 fortalte den tidligere Lyn-spilleren Thomas Berling om utstrakt homohetsing i miljøet.

En uke etter at han sto fram, la Berling toppfotballen på hylla.

- Ingen visste at jeg er homofil. Men selv om homsehetsen ikke var rettet mot meg personlig, følte jeg meg trakassert. Det bygde seg opp over årene. Jeg har sittet i garderoben og tatt imot alt som har blitt sagt. Homse er ikke et ord, men et skjellsord, i fotballmiljøet. Til slutt orket jeg nesten ikke gå på trening lenger. Plutselig var det nok, sa han til Dagbladet den gang.

 

Bildeserier


Warning: main(/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837