Forfatteren døde på Bali i går.

SKAPTE DEBATT: Boka om Nationaltheatret gjennom 100 år ble møtt av en voldsom medieinteresse. Her på pressekonferanse med forlegger Geir Mork.

SKAPTE DEBATT: Boka om Nationaltheatret gjennom 100 år ble møtt av en voldsom medieinteresse. Her på pressekonferanse med forlegger Geir Mork.

(Dagbladet.no): Nils Johan Ringdal (56) døde på Bali i Indonesia i går. Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet.no at de nærmeste pårørende til den norske historikeren og forfatteren er orientert om dødsfallet.

FAKTA

NILS JOHAN RINGDAL
* Norsk forfatter og historiker, født 6. mars 1952.
* Utdannet i Oslo og Tübingen, og har blant annet undervist ved Columbia University i New York.
* Har oversatt flere bøker fra tysk, og fikk et stort gjennombrudd med «Lystens død» - en essaysamling om gaykulturen.
* «Verdens vanskeligste yrke. De prostituertes verdenshistorie» fra 1997 ble oversatt til en rekke språk.
* Det var imidlertid boka «Nationaltheatrets historie 1899-1999» som virkelig satte ham i rampelyset. Boka skapte enorm debatt.
* «Georg Valentin von Munthe af Morgenstiernes forunderlige liv og reiser» (2008) ble hans siste bok.


- De nærmeste pårørende er orientert og nå på vei til Bali, sier førstekonsulent Roy Johansen i publikumstjenesten til Utenriksdepartementet.

Siden 1988 har Ringdal vært bosatt på Filippinene, i Kambodsja og Indonesia sammen med sin partner, legen Georg Petersen. På sine nettsider er han oppført med kontaktadresse i hovedstaden Denpasar i Bali-provisen i Indonesia.


Skapte debatt 
Ringdal er utdannet historiker, og er i Norge mest kjent for bøker om norsk kulturhistorie og om Norge under krigen. Flere av utgivelsene hans har vakt voldsom debatt, og kanskje i særdeleshet boka om Nationaltheatret gjennom 100 år.

Boka var preget av en stor mediestorm i forkant av utgivelsen, og Ringdal selv fortalte at historien kunne ha blitt en langt mer saftig affære.

Forlaget kuttet imidlertid mye i originalmanuset.

- Når det gjelder stoffet som er kuttet bort, så tilhører det meg, fortalte Ringdal til Dagbladet.

Deler av det sensurerte manuset ble siden lagt ut på nettet.


Ga ut bok i år
Turbulens fulgte også boka «Norske Ikoner» i 2001, som ble trukket tilbake grunnet mange faktafeil

- Jeg legger meg flat når det gjelder «Norske ikoner». Den ble skrevet altfor fort, sa han i et intervju med Dagsavisen i mai.

Hans siste bok ble biografien «Georg Valentin von Munthe af Morgenstiernes forunderlige liv og reiser».

Den fikk i hovedsak god kritikk av Dagbladets anmelder Stian Bromark:

«Hovedinntrykket er at Nils Johan Ringdal har gjort et hederlig stykke tekstarbeid. I tillegg til å være vektig, viktig og omfangsrik, er den jevnt over smidig komponert og velskrevet», skrev han.

 

Les også

FARGERIK: Ringdal i festlig lag på utedstedet Odeon i 2001.

FARGERIK: Ringdal i festlig lag på utedstedet Odeon i 2001.
Foto: TRULS BREKKE

Bildeserier


Warning: main(/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837