Blander sammen kriger og glemmer at mannen hennes er død.

(Dagbladet.no): Margaret Thatcher (82) har slitt med demens i flere år, og kampen mot den snikende sykdommen er åpenhjertig gjengitt i en ny bok skrevet av datteren Carol Thatcher (55).

EmneordFørste gang familien merket at hukommelsen til den tidligere britiske statsministeren ikke var som før, var da hun under en lunsj i år 2000 blandet sammen den pågående konflikten i Bosnia med Falklandskrigen atten år tidligere.

Det kom som et sjokk på familien, ifølge utdrag av boka som The Times gjengir.


Så på henne som tidløs
- Jeg holdt på å falle av stolen. Jeg kunne ikke fatte at hun slet med ordene og minnet. Jeg så på henne som aldersløs, tidløs og sikker som smijern. Kontrasten ble sterkere fordi hun alltid hadde en hukommelse som en webside, forteller Carol.

Hun beskriver hvordan Thatchers minner gradvis blir borte, selv om jernkvinnen glimtvis viser sitt gamle jeg, særlig når hendelser fra fortiden blir nevnt. Det er allerede kjent at Thatcher har hatt slag, men hennes demens har familien ikke uttalt seg om tidligere.

Tilstanden skal ha blitt merkbart verre etter at Thatcher ble enke da Sir Denis Wilson døde i 2003.

- Hun glemte stadig at han var død. Hver gang det synker inn at ektemannen hennes er borte, ser hun på meg med triste øyne og spøt om vi alle var til stede da det skjedde.


Sluttet å snakke offentlig
Margaret Thatcher har ikke selv uttalt seg offentlig siden 2002, etter anbefaling fra hennes lege.

Hun har imidlertid ofte vært å se; som da hun drakk te med den nåværende statsministeren Gordon Brown og hans kone i 10 Downing Street Street i fjor, eller da hun satt på tribunen under årets tennisturnering i Wimbledon.

I 1975 ble Thatcher tidenes første kvinnelige leder av det britiske konservative partiet, og fire år senere ble hun stormaktens første kvinnelige statsminister. Begge posisjonene beholdt hun til 1990.

 .
 

Bildeserier


Warning: main(/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837