Shabana Rehman skriver selvhjelpsbok om vold.

(Dagbladet.no): I fjor sommer fortalte stand up-komiker og spaltist Shabana Rehman (32) for første gang om forholdet til ungdomskjæresten som mishandlet henne.

BLÅVEIS: Det er tittelen på Rehmans bok som beskrives som en personlign, satirisk selvhjelpsbok.

BLÅVEIS: Det er tittelen på Rehmans bok som beskrives som en personlign, satirisk selvhjelpsbok.
Faksimile: Kagge

HUMOR: Humor har vært et viktig virkemiddel for Rehman i prosessen med boka. Her er hun konfransier under Oslo Fashion Week i 2007.

HUMOR: Humor har vært et viktig virkemiddel for Rehman i prosessen med boka. Her er hun konfransier under Oslo Fashion Week i 2007.
Foto: Eirik Helland Urke

Emneord

Nå skriver hun en bok om vold som beskrives som en dypt personlig selvhjelpsbok av Kagge forlag.

«Det første slaget traff meg noen uker tidligere. Så kom de ganske tett. Håret ble lugget, magen sparket. Skjellsordene haglet. Den jenta som lå mørbanket i parkeringshuset rett ved Gunerius kjøpesenter en sein høstkveld i ....,det var meg.», lyder ett av utdragene fra forlagets presentasjon av boka.

Fanget
For 13 år siden var den pakistanskfødte samfunnsdebattanten ei jente med toppkarakterer og deltidsjobb, og gikk på videregående skole.

I tre år var hun sammen med en gutt som mishandlet henne fysisk og psykisk.

Hun fortalte først om de smertefulle opplevelsene som gjesteredaktør i en spesialutgave av bladet Henne.

- Jeg vil henvende meg direkte til offeret. Jeg skriver ærlig om hvordan jeg tenkte og hvordan jeg var fanget i forholdet. Vold er en reise gjennom skam og skyld. Nå vil jeg dele innsikt og vise at man kommer igjennom det, sa hun.

Hun skrev videre om hvordan hun sminker blåveisene, skjulte mishandlingene og stengte seg seg inne, bokstavelig og mentalt.

Slik forklarte hun hvordan ei jente som henne selv finner seg i å bli slått:

«Psykisk var jeg blitt et offer. Jeg var fanget i det nettet der den som slår, må være den som trøster. En selvfølelse-felle.»

Men Shabana forlot ikke kjæresten.

«Jeg husker det vanskeligste og mest skamfulle var å innrømme at jeg ble slått av min egen kjæreste. Men det nest mest skamfulle var at jeg ikke klarte å avslutte forholdet selv om mishandlingen fortsatte. Hans temperament, psykisk overtak og manipulering ble noe jeg rettet meg etter».

Humor
Hun kom seg ut av forholdet og har holdt foredrag for Alternativ til Vold. I framføringene brukte Rehman humor og overdrivelser og snakket om vold på svært ukorrekte måter og skal ha fått terapeuter til å le seg skakke.

Også i boka hennes er humor et virkemiddel for å få bukt med tabuer og skamfølelsen den mishandlede bærer på, ifølge forlaget.

Boka, som har fått tittelen Blåveis, var ventet i hyllene 15. september, men blir mest sannsynlig forskjøvet.

- Jeg holder fremdeles på å skrive. Den er ikke klar helt ennå og blir nok litt forsinket, sier Shabana til Dagbladet.no.

 

Bildeserier


Warning: main(/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837