Kristofer (26) er sesongens mote-debutant.

(Dagbladet.no): I kveld ble Kristofer Kongshaug (26) presentert for den norske motebransjen under åpningen av Oslo Fashion Week. Han var utnevnt til sesongens debutant, og viste fram sin aller første kleskolleksjon i eget navn.
MØRKT: Kristofer Kongshaugs kolleksjon var mørk og metallisk, med enkelte lysere innslag.

MØRKT: Kristofer Kongshaugs kolleksjon var mørk og metallisk, med enkelte lysere innslag.
Foto: EIRIK H. URKE

LADY IN RED: Denne røde kjolen høstet han spesielt mye applaus for.

LADY IN RED: Denne røde kjolen høstet han spesielt mye applaus for.
Foto: EIRIK H. URKEOg Kristofers kolleksjon er så fersk som overhodet mulig. I går kveld var den ennå ikke ferdigsydd.

- Jeg har seks sydamer som syr livet av seg. Jeg håper den blir ferdig i løpet av natta, sa han da Dagbladet.no snakket med ham i går.


På sparket
Det ble den.

Men det er bare en måned siden han fikk beskjed om at han skulle være sesongens debutant på moteuka. Siden har han jobbet opp til 18 timer om dagen, med å tegne, modellere, kjøpe tekstiler og sy sammen plaggene.

- Det har vært litt på sparket, innrømmer han.


Den flinkeste ferskingen
Men moteuke-arrangørene må likevel ha sett noe de likte blant tegningene han sendte dem tidligere i år. De utnevnte ham til sesongens debutant på bakgrunn av utkast og omtale, uten å ha sett klærne.

- Sesongens debutant er en utmerkelse vi gir til den vi mener er den flinkeste av sesongens debutanter. Vi vil gjerne få vist fram de unge, nye talentene, sier Anniken Vear, daglig leder i Oslo Fashion Week, til Dagbladet.no.

Hun tror det kan være svært nyttig for en fersk designer å få vist fram klærne sine på åpningskvelden.

- De riktige menneskene i bransjen er til stede da, sier hun.


Investor
Kristofer Kongshaugs mål nummer én er å skaffe seg en investor. 

- Det er så mange designere som lever fra hånd til munn. Men jeg tror ikke jeg vil gidde å jobbe livet av meg i ti år uten å få betalt for det, sier han.

Kongshaug har bodd i motemetropolen Paris de siste fire årene, og har bygget seg opp et kontaktnett han også kan ha god nytte av. Etter fire års designutdanning fra Milano og Paris, startet han fotostudioet Doors Studios sammen med tre andre.

Her leier motemagasinene seg inn når de skal ha fotoshoots, og designere har showrooms i forbindelse med moteukene. Ved siden av har han jobbet frilans som designer, og tatt småjobber for andre. Men går alt etter planen, kan han kanskje jobbe under eget navn heretter.


Maskinmennesker
- Hva kjennetegner kolleksjonen din?

- Den handler litt om menneskelig oppførsel i samfunnet, det at vi skjuler følelser og har blitt mer som maskinmennesker, for eksempel gjennom kvinnefrigjøringen. Kvinner vil fortsette å være kvinner, men vil også være menn, mener Kongshaug.

- Hard overflate og myk innside har på en måte vært utgangspunktet for kolleksjonen. Men jeg er egentlig ikke så glad i konsept-tenking. Det er opp til kundene å bestemme hva de synes om et antrekk, mener han.
 
MØRKT: Kristofer har latt seg inspirere av en hard overflate og myk innside.

MØRKT: Kristofer har latt seg inspirere av en hard overflate og myk innside.
Foto: EIRIK H. URKE

Bildeserier


Warning: main(/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837