Hackere vil «ødelegge scientologikirka» etter de forsøkte fjerne Tom Cruise-video fra nett.

CRUISEKONTROLL: Bakgrunnen for striden er en video hvor Tom Cruise redegjør for sitt syn på scientologi. Her er han avfotografert under 59th Bambi Media Awards.

CRUISEKONTROLL: Bakgrunnen for striden er en video hvor Tom Cruise redegjør for sitt syn på scientologi. Her er han avfotografert under 59th Bambi Media Awards.
Foto: SCANPIX

(Dagbladet.no): En løst organisert gruppering av hackere som kaller seg «Anonymous» har erklært krig mot den kontroversielle scientologikirka, skriver blant annet Wired og Gawker på sine nettsider.Målet, sier de, er «å knuse organisasjonen».

Bakgrunnen er et videoklipp med Tom Cruise.

Nettangrep
Angivelig har de blant annet iverksatt angrep for å overbelaste scientologikirkas nettsteder, og oppfordrer til å utføre telefonterror, bryte seg inn på kirkas nettverk, legge ut dokumenter på nett og organisere demonstrasjoner utafor kirkas lokaler.

I et intervju med Sky News, sier sjef for sikkerhetsfirmaet 7safe.com, Alan Phillips, at gruppa har brukt et såkalt DoS-angrep mot scientologenes nettsted.

- Da skyter de inn store mengder med informasjon, slik at ingen andre kan komme inn på sida, sa Phillips.

Statistikk fra nettstedet alexa.com viser at det har vært en dramatisk økning i trafikken til scientologikirkas hjemmeside i de siste dagene.

På nettstedet digg.com, hvor brukerne selv stemmer fram linker, er flere av de mest populære postene angivelige scientologidokumenter gruppa hevder å ha fått fatt i.


Et medlem av «Anonymous» skriver følgende i en pressemelding:

- Vi vil få en slutt på den finansielle utnyttelsen av kirkens medlemmer og beskytte ytringsfriheten, står det.

Opphavsrettsstrid
I en serie videoklipp som nylig lekket på nett, uttalte skuespiller Tom Cruise - et svært profilert medlem av scientologikirka - seg om sine syn på trosretninga.

- Vi kan rehabilitere kriminelle, skape fred og føre kulturer sammen, var noe av det han sa, og la til at «bare scientologer kan tilby virkelig hjelp ved trafikkulykker» og «vi er veien til lykke».

Klippene førte til sterke reaksjoner, og Cruise ble blant annet sammenliknet med nazileder Goebbels av den tyske historikeren Guido Knopp.

Scientologikirka, som flere ganger før har kommet i konflikt med nettsteder, svarte på lekkasjene ved å tvinge YouTube til å fjerne videoene, grunnet brudd på opphavsrettigheter.

Les brevet Gawker.com fikk etter de offentliggjørde videoen her.

Vil ødelegge
Hackerne sier det er et forsøk på å undertrykke ytringsfriheten. Dette, og det de sier er hjernevasking av medlemmene, er grunnen til at de går til aksjon mot scientologikirka.

«Anonymous har derfor bestemt at organisasjonen deres skal ødelegges. Til det beste for deres medlemmer og menneskeheten. Til vår fornøyelse. Dere kan ikke gjemme dere», sier en stemme som hevder å være en representant, i et videoklipp som sirkulerer på nettet.

YouTube-klippet er for øyeblikket et av de mest sette og kommenterte på nettstedet.

Ifølge tekonologinettstedet wired.com beskjeftiger «Anonymous» seg vanligvis med å stjele passord til nettsteder og trakassere medlemmene i online-samfunn.

Andreas Heldal-Lund, som driver det scientologikritiske nettstedet xenu.net, tar sterk avstand fra gruppas metoder.

- Folk må ha enkel tilgang til begge sider, og få lov til å gjøre opp sin egen mening. Ytringsfrihet betyr at alle må få ytre seg, også dem vi er dypt uenige med, skriver Heldal-Lund i en uttalelse.

- Klippet er stjålet
Informasjonssekretær Matthias Fosse i scientologikirkas osloavdeling avviser at de forsøker å «undertrykke ytringsfriheten» ved å kreve Cruise-klippet fjernet.

- Dette er en video som er beregnet for internt bruk i kirken og som er blitt stjålet. Klippet er bare et utdrag av en tre timer lang video, og gir ingen mening når det blir tatt ut av sammenhengen, sier Fosse til Dagbladet.no. 

- Ytringsfrihet er én ting, noe annet er det å forsvare tyveri av rettighetsbeskyttet materiale, sier Fosse, og mener slik motstand mot scientologikirka er basert på feiloppfatninger og er en form for religiøs forfølgelse.

- De som gjør dette vet ikke hva de holder på med, sier han, og forteller at de bare har registrert en svært liten oppgang i antall negative henvendelser etter Cruise-videoen lekket på nett.

Les også: Protesterer mot Tom Cruise

TALER: Tom Cruise åpner her Spanias nye scientologihovedkvarter i 2004.

TALER: Tom Cruise åpner her Spanias nye scientologihovedkvarter i 2004.
Foto: SCANPIX

 

Bildeserier


Warning: main(/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837