Advokaten reagerer sterkt på identifisering og bildebruk.

IDENTIFISERER KJENDISEN: Harald Haave (bildet) og Se og Hør identifiserer tv-kjendisen over hele forsiden i dag. Haave forsvarer identifiseringen.

IDENTIFISERER KJENDISEN: Harald Haave (bildet) og Se og Hør identifiserer tv-kjendisen over hele forsiden i dag. Haave forsvarer identifiseringen.
Foto: ADRIAN ØHRN JOHNSEN

(Dagbladet.no): Berit Reiss-Andersen er advokat for TV-kjendisen som hadde et 20-talls våpen hjemme i leiligheten, og som tilkalte politiet natt til søndag fordi han følte seg truet. I dag er kjendisens navn offentliggjort på forsiden av Se og Hør.

Vær varsom-plakaten paragraf 4.7:

Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold.

Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov.

Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans til de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.


- Jeg reagerer meget sterkt på identifiseringen av min klient. Den er unødvendig og kritikkverdig, og særlig bildebruken med våpen er det vi umiddelbart reagerer på, sier advokat Reiss-Andersen til Dagbladet.no.


Vil vurdere reaksjoner
Hun kommer med ukebladet i veska til sin «faste» arbeidsplass i Oslo tingrett, der hun siden slutten av mars har forsvart forretningsmannen Eirik Stokmo i saken med innsidehandel med aksjer, der pr-rådgiver og tidligere P4-sjef Rune Brynhildsen er en av de fem andre tiltalte.

Hennes klient hadde i morgentimene ikke sett ukebladet.

Reiss-Andersen skal vurdere eventuelle reaksjoner når hun har fått sett oppslaget nærmere og snakket med sin klient etter at dagens rettsmøter i innsidesaken er avsluttet.

- Det jeg kan si nå, er at min klient har forklart seg for politiet og at det har vært feilaktige framstillinger i media, sier Reiss-Andersen til Dagbladet.no før retten ble satt i formiddag.


- Fikk lese saken
Se og Hørs assisterende sjefredaktør Harald Haave opplyser at tv-kjendisen og hans advokat fikk anledning til å lese gjennom saken før den gikk på trykk, men at de avstod fra å kommentere saken.

- Dette var en dramatisk væpnet politiaksjon med en kjendis i A-klassen, som skal ha følt seg så truet på livet at han ba om hjelp. Vi syns da det var naturlig å omtale saken på en slik måte som vi har gjort. Vi ville ha gjort det samme om det var andre kjendiser, som for eksempel Wenche Foss.

Han understreker at Se og Hør ikke beskylder tv-kjendisen for noe lovbrudd.

- Vi gir utelukkende en fyllestgjørende skildring av det som angivelig skal ha skjedd forut for og under politiaksjonen. Vi har brukt åpne og anonyme kilder, og for sistnevnte har vi stilt særlig strenge krav til kildekritikk, sier Haave.

- Personen er ikke siktet, og i Vær varsom-plakaten heter det at man skal vise særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskningen?

- Vi skriver heller ikke at han er siktet. Vi kommenterer ikke hvordan vi vurderte dette ut over det jeg allerede har sagt, sier Haave, som heller ikke ønsker å kommentere om om de hadde fått tillatelse til å trykke et bilde hentet fra kjendisens hjemmeside.


- Mannen er syk
Generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening mener umiddelbart det høres ut som om Se og Hør har brutt med identifiseringsparagrafen i Vær varsom-plakaten.

- Det heter, som du sier, at man skal være forsiktig når politiet er i et tidlig stadium av etterforskningen, og også blant annet hvis det dreier seg om et førstegangstilfelle. Det kan være grunner for å identifisere når mannen er en kjendis, men om dette veier opp for det faktum at etterforskningen er på et tidlig stadium er jeg relativt skeptisk til, sier Øy til Dagbladet.no.

Til TV 2 Nettavisen sa politiførstebetjent Anne Kleczka i går at det «er sykdom inne i bildet», og ba media utvise varsomhet.

- Gitt at man har holdepunkter for at dette er korrekt, mener jeg sykdom bør være en grunn for media å være forsiktig, sier Øy.

- Når mannen er på forsiden av Se og Hør, får alle som vil uansett se hvem det dreier seg om. Er det noe vits for andre aviser å ikke identifisere ham nå?

- Ja, hvert enkelt medium har et selvstendig ansvar. Man kan ikke bryte med Vær varsom-plakaten under henvisning til at andre bryter den. Det er dårlig juss.

 
VURDERER REAKSJONER: Advokat Berit Reiss-Andersen reagerer på identifiseringen av hennes klient.

VURDERER REAKSJONER: Advokat Berit Reiss-Andersen reagerer på identifiseringen av hennes klient.
Foto: ERLING HÆGELAND

KRITISK: Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening er kritisk til Se og Hør-artikkelen.

KRITISK: Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening er kritisk til Se og Hør-artikkelen.
Foto: SCANPIX

Bildeserier


Warning: main(/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html): failed to open stream: No such file or directory in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837

Fatal error: main(): Failed opening required '/www/dagbladet/www.kjendis.no/inc2/arkiv/bildeserie.html' (include_path='.:/local/lib/php:/www/dagbladet/pear/lib') in /www/dagbladet/bulldog/maler/db3.artikkel.php on line 837