Familien ber pressen vise varsomhet etter Høibys dødsfall.

(Dagbladet.no): Kronprinsessens far, Sven O. Høiby er død, 70 år gammel. Han døde onsdag etter lang tids sykdom.

Video er ikke lenger tilgjengelig.

SOVNET INN: Kronprinsessens far ble 70 år gammel, og døde av lungekreft 21/3-07.
Video: SCANPIX/NTB/HÅKON MOSVOLD LARSEN
Slottets informasjonssjef Astrid Versto sier det ikke vil komme noen offisiell uttalelse fra Kongehuset ut over meldingen som nå ligger på slottets hjemmesider.

- Det er allerede sendt ut en bekreftelse fra familien. I tillegg er jeg blitt bedt om å formidle et ønske om at pressen viser varsomhet og tilbakeholdenhet, sier Versto til Dagbladet.no.

Hun bekrefter overfor nrk.no at kronprinsparet har kommet til  Kristiansand i kveld.

- Om dødsfallet fører til endringer i kronprinsparets offisielle program er det altfor tidlig å si noe om, sier Versto til Dagbladet.no.


- Humøret i behold
Kronprinsessen har hatt et turbulent forhold til sin far etter at hun ble gift med kronprins Haakon, men alt tyder på at det skjedde en forsoning mellom dem i god tid før han døde, skriver NTB.

Nyhetsbyrået skriver også at far og datter hadde snakket sammen flere ganger etter at han ble syk, og at kronprinsparet også besøkte Høiby på sykehuset, både på Rikshospitalet i Oslo og i Kristiansand.

Sven Olav Bjarte Høiby ble født 14. november 1936, og har i løpet av sitt arbeidsliv jobbet som blant annet journalist, reklamemann og forlegger.
 
De siste årene fikk han en rekke oppdrag som showmann, mye på grunn av hans nye status som far til Norges kronprinsesse. I august i fjor kunne Sven O. fortelle Se og Hør at han hadde fått diagnosen lungekreft.

Ifølge Fædrelandsvennens nettutgave klarte legene ved Rikshospitalet å fjerne svulsten, men kroppen slet med å komme seg etter operasjonen.

I tillegg hadde Høiby KOLS.

- Det var en lege som sa til meg: «Du er i alt for godt humør til å dø.» Det synes jeg var godt sagt. Jeg har humøret i behold. Så lenge man har det, er det håp, sa Sven O. til Se og Hør den gang.


Mye blest
Det har de siste årene være mye blest rundt Sven O. - spesielt etter at boka «En helt vanlig dag på jobben» av eks-Se og Hør-journalist Håvard Melnæs ble utgitt.

- l løpet av de siste åra har vi gjort noen feilvurderinger og valg som vi skal lære av. Dette gjelder blant annet med hensyn til kildebruk og dekningen av Sven O. Høiby. Det er viktig at man er kritiske - også til seg selv, sa Se og Hørs sjefredaktør Odd Johan Nelvik til Dagbladet nylig.

Håvard Melnæs har også tatt selvkritikk.

- Det er klart det er mange ting som jeg helst skulle sett at vi aldri hadde gjort sammen. Som har medført at han har fått et dårligere og dårligere forhold til familien, som har ført til at han er blitt mer og mer latterliggjort i andre medier. Mange av sakene som gjorde Sven O. til riksklovn, har jo jeg skrevet. Og når jeg ser på det i ettertid, er jeg flau over at jeg ikke skar gjennom og beskyttet ham, fortalte Melnæs i et intervju med Dagbladet Magasinet.


Skilt da Mette-Marit var ung
Sven O. Høiby ble skilt fra Mette-Marits mor da datteren var elleve år gammel. Hun vokste opp hos sin mor, men var, som mange andre skilsmissebarn, på regelmessige helgebesøk hos sin far, ifølge NTB.

I en radiodokumentar på P2 i 2005 fortalte Høiby om de ubehagelige spørsmålene om forholdet til datteren, og hvordan det ble påvirket av hans opptreden i mediene:

- Jeg vil anta at hun ikke setter voldsomt pris på det. Men jeg kan likevel ikke ta hensyn til det. Alle forlanger at jeg skal ta hensyn til kongehuset, men ingen forlanger at kongehuset skal ta hensyn til meg, sa Høiby.

 

Bildeserier