- Miljøet ligger ti skritt bak når det gjelder homo-fordommer.

«»(Dagbladet.no:) Stian Jensen (30) fra TVNorge-serien «Heia Tufte» mener fotballmiljøet er langt mer preget av fordommer mot homofile enn innenfor andre idrettsgrener.

- Vi snakker her om den sporten som definitivt engasjerer flest mennesker i landet. Likevel, hvor mange uttalte homofile finner man i fotball-Norge? Nesten ingen, hverken i elite-fotballen eller lokalt, sier Stian til Dagbladet.no


- Redde for homo-stempel

Han er selv kjent som den homofile spilleren på tv-laget Heia Tufte, og ønsker nå å arbeide aktivt mot det han betegner som utestengelse av homofile i fotball-Norge.

- I det 21 århundret skulle man ikke tro at homofili fremdeles er et kontroversielt tema. Det er det tydeligvis. Det kan virke som at folk er redde for å få et homo-stempel på seg dersom de fronter saken, eller at de rett og slett har et personlig negativt syn på homofili.


Hvordan bekjempe homofobi?

Tufte-spilleren mener at også andre idrettsmiljøer har vært preget av homofobi tidligere, slik som håndballmiljøet, men at dette gradvis har endret seg etterhvert som kjente spillere som Anja Andersen har stått frem som homofil. Han etterlyser nå en åpen debatt rundt temaet også fra profilerte spillere innefor fotballen.

Tufte-spilleren sitter i styret for homonettverket i Ap, forsøkt å få i gang et åpent møte om hvordan man kan åpne miljøet for at det skal lov å være homofil og samtidig spille fotball.

- Fotball-miljøet ligger ikke et, men hele ti skritt bak andre idrettsgrener hva åpenhet angår. Jeg har forsøkt å få kjente personligheter som Kjetil Rekdal og Lars Bohinen til å stille, men fikk avslag fra begge. I tillegg har statssekretær Mette Gundersen og VIFs Einar Gelius først sagt ja, men meldte siden avbud, sier en oppgitt Tufte-spiller.Bohinen vet ikke om han vil stille

Vålerengas sportslige leder, Lars Bohinen, vedgår at han har fått spørsmål om å stille til åpen debatt om homofili i fotball-Norge, men at han ikke har hatt tid til å stille.

- Siden jeg ikke hadde anledning til å komme har jeg heller ikke tatt stilling til om jeg kunne tenke meg å bli med på en slik debatt senere, sier Bohinen til Dagbladet.no.

Han har selv tidligere spilt for en rekke norske og internasjonale klubber, og innrømmer at fotballmiljøet er sterkt preget av homofobi.

- Ja, det er ingen vits i å legge skjul på at det er liten åpenhet rundt homofili innenfor fotballen. Å være homofil har blitt brukt som et skjellsord på banen, noe som sikkert er en av grunnene til den manglende åpenheten, sier Bohinen.

Selv om han personlig er usikker på om han ønsker å fronte saken ved å stille til debatt, synes han det er greit at temaet diskuteres.

- Dersom det er slik at homofile i miljøet diskrimineres, er det selvsagt fint at det bringes opp, sier Bohinen.«Ingen» homofile i England

Debatten om homofili-tabuet innefor fotballen er langt fra noe nasjonalt fenomen. Nylig skrev Dagbladet.no om hvordan engelske fotballklubber ber homofile spillere om å leve i skjul.

Ingen av Englands 2500 proffspillere er uttalt homofile. Den eneste som noen gang har stått frem, var Justin Fashanu i 1990. I 1998 tok han sitt eget liv.

Ifølge FA og organisasjoner som jobber med å bli kvitt homofobien i Storbritannia, er det mange homofile fotballspillere i landet. I noen tilfeller har de blitt bedt om - og fått hjelp til - å finne kvinnelige kjærester for imagets skyld.

Tufte-Stian tror også at det er mange homofile som skjuler sin legning i fotball-Norge.

- Det er klart atet så stort miljø har flere homofile enn det som er kjent i dag. Man kan ikke fortelle at man er homo og spille fotball i Norge. Det er bare på tv-laget «Tufte» at det går an, sier Stian.

 
 - Ingen tvil om at det er fordommer: VIFs Lars Bohinen innrømmer at miljøet er preget av homofobi, men vet ikke selv om han vil stille til debatt.

- Ingen tvil om at det er fordommer: VIFs Lars Bohinen innrømmer at miljøet er preget av homofobi, men vet ikke selv om han vil stille til debatt.

 Justin Fashanu: var eneste engelske proffspiller som noen gang har stått offentlig frem som homofil. I 1998 tok han sitt eget liv.

Justin Fashanu: var eneste engelske proffspiller som noen gang har stått offentlig frem som homofil. I 1998 tok han sitt eget liv.