Stordalen, Vollvik & co. gir millioner til veldedighet.

(Dagbladet.no):
Er det riktig at de rike gir av sin formue?
Ja, det er en samfunnsplikt.
Nei, de rike fortjener å beholde formuen.
Bare så lenge de ikke gir for PR-ens skyld.
» les resultatet
  Chess-gründer Idar Vollvik ga bort supergliset
Koenigsegg CCR til Plan Norge for at slumbeboerne i Nairobi skulle få bedre hygieniske- og sanitære forhold.

Veldedighet i historisk perspektiv

•Veldedighet erstattes ofte av ordet filantropi. Det dreier seg først og fremst om privatpersoner som enten gir massedonasjoner, enkeltgaver eller plasserer formuen i stiftelser.

•Eksempler på stiftelser opprettet av rike privatpersoner kan være Kavli, Throne-Holst og Fritt Ord.

•Et nyere eksempel er forfatter Jostein Gaarder, som hvert år deler ut en miljøpris på 100.000 kroner. Pengene kommer fra inntektene han tjente på boka «Sofies Verden».

•Danmark fikk en gave verdt 2.5 milliarder danske kroner, da landets rikeste person Mærsk Mc-Kinney, sørget for at danskene fikk nytt operahus.

Kilde: Kapital

Også håndbllspillerne i Byåsen fikk nyte godt av mobilmillionærens salgsgevinst på 700 millioner kroner, da Vollvik ga bort én av millionene til klubben.

Mest oppmerksomhet fikk imidlertid Plan-doneringen av den knallgule sportsbilen. Ingen ulempe mener, Vollvik.

- I noen tilfeller kan det være bra for saken at profilerte personer står frem og knyttes til den, sier Vollvik til finansbladet Kapital.


Fra sjekkhefteaktivist til aktivist
En annen som har brukt sin kjendisstatus og finanskapital til å fronte ideelle saker er hotellkongen Petter Stordalen.

- Jeg tok spranget fra å være sjekkhefteaktivist til å bli aktivist, sa Stordalen da han i 2002 vakte internasjonal oppsikt etter at han lenket seg fast i Sellafield-anlegget i protest mot britenes utslipp av atom-avfall i havet.

I fjor høst, da Norske Skog rett før valgkampinnspurten kunngjorde at de ville legge ned Union i Skien, troppet Stordalen og finanskollega Øystein Stray Spetalen mannssterke opp på det nedleggingstruede industrianlegget og bød 100 millioner for papirfabrikken.

Men hotellkongen lar ikke bare engasjementet komme til uttrykk i konkrete aksjoner. Aktivisten åpner i likhet med millionærkollega Vollvik pengebingen for ideelle formål. På spørsmål om hvorfor, svarer Stordalen slik:

- Fordi jeg blir veldig glad av det. I Choice har vi en filosofi om at engasjementet vårt må gå utenfor hotelltrappa, sier han til Kapital.


Thon gitt 55 millioner
En annen som har tjent seg rik på eiendom er Olav Thon. Også han åpner gladelig lommeboka for det han anser som gode formål. Opp gjennom årene har den turglade hallingdølen gitt bort 55 millioner kroner til Den Norske Turistforeningen alene.

- Det er ikke mulig å donere penger i øst og vest og hjelpe alle, så man må velge seg ut ett tema man synes det er morsomt å hjelpe. For mitt vedkommende er det jo veldig konsentrert om friluftsliv, ikke minst Turistforeningen, sier Thon til Kapital.


Mohn gir mest
Men øverst på lista over de som gir mest troner bergenseren Trond Mohn. Til sammen har han gitt bort én milliard kroner.

- Man skal være raus. Jeg gjør bare min plikt, lyder forklaringen som Mohn kommer med overfor Kapital.

Ifølge bladet har Mohn gitt bort en halv milliard kroner til Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus. Miljøaktivist Kurt Oddekalv står oppført med 20 millioner i gave på en liste som også har mottakernavn som Frelsesarmeen, Kirkens Bymisjon og Raftostiftelsen.

Sammenlignet med andre land i Europa har Norge svake veldedighetstradisjoner. Forsker ved institutt for samfunnsforskning, Håkon Lorentzen, mener det har sammenheng med det politiske og ideologiske styresettet i Norge.

- Det er forholdsvis få privatkapitalistiske filantroper i Norge. Det har på en måte ikke vært forenlig med et sosialdemokratisk tenkesett.

- Linjene fra sosialistene har vært at dette bare er en måte å lindre kapitalismens virkninger på, sier Lorentzen til Kapital.

 
IKKE BARE SJEKKHEFTEAKTIVIST: Hotellkongen Petter Stordalen vil ikke bare være sjekkhefteaktivist. Han lenket seg til Sellafield-anlegget og prøvde å redde papirfabrikken Union i Skien.

IKKE BARE SJEKKHEFTEAKTIVIST: Hotellkongen Petter Stordalen vil ikke bare være sjekkhefteaktivist. Han lenket seg til Sellafield-anlegget og prøvde å redde papirfabrikken Union i Skien.
Foto: Henning Lillegård/Dagbladet

SPORTSBIL-VELDEDIGHET: Chess-millionær Idar Vollvik ga bort sin knallgule Koenigsegg CCR til Plan Norge.

SPORTSBIL-VELDEDIGHET: Chess-millionær Idar Vollvik ga bort sin knallgule Koenigsegg CCR til Plan Norge.
Foto: Tor Erik H. Mathiesen/Dagbladet